Bevara blodbanken från snokande försäkringsjättar

Ur Skiftet

”Över fyra miljoner svenskar kan drabbas‏

Varje gång ett barn föds i Sverige måste varje förälder fatta två viktiga beslut: vad barnet ska heta och om det ska ge blodprov till vårt världsunika PKU-register. Registret som nu är hotat används för att hitta ärftliga sjukdomar och för spetsforskning. [1]

Regeringen vill utreda om försäkringsbolag ska få tillgång till känsliga uppgifter som vi lovades endast skulle användas till forskning. [2] Om vi tillsammans skapar en storm kan vi stoppa detta kontraktsbrott innan utredningen översvämmats av storbolagens lobbyister.

Kan du innan sommaruppehållet visa utredningen att vi har ögonen på dem genom att skriva under för att bevara blodbanken från snokande försäkringsjättar?  

Länk » https://kampanj.skiftet.org/page/s/bevara-biobanken

Sedan 1975 har över fyra miljoner svenskar när de föddes lämnat in ett blodprov till blodbanken som kallas för PKU-registret. [3] Genom att ändra i reglerna för vem som får använda registret skulle man då begå kontraktsbrott. Föräldrar som har gett medgivande för att deras barn ska ingå i PKU-registret har inte gått med på att deras barns blod ska få användas av försäkringsbolag.

Utredningen hotar vår hälsa på två sätt:

 1. Många kan gå ur registret vilket gör att det blir sämre för medicinsk forskning – det har hänt tidigare [4]

 2. Om försäkringsbolagen skulle få tillgång till vår blodbank skulle det kunna innebära att de som föds med genetiska sjukdomar får högre premier, vilket inte kanske inte alla har råd att betala. Att bara vissa skulle få råd att ha en försäkring kommer cementera hälsoklyftorna ytterligare.

För några veckor sedan gjorde vi en omröstning om vi skulle driva kampanj för att bevara PKU-registret. Fyra av fem svarade “ja” och därför gör vi det här tillsammans! [5]

Skriv under för att bevara PKU-registret du med »

Den första maj 2017 ska utredaren Johanna Adami lämna ett första delbetänkande och själva utredningen ska vara klar i slutet på december 2017. Det är nu innan utredningen är startad som vi kan trycka på för att se till att försäkringsjättarna lämnas utanför kommittédirektivet för utredningen.

Tack för att du är med och står upp för forskningen, rättvisan och sjukvården

Med vänliga hälsningar

Anna, Robin, Joel och Maria

Källor:

[1] Karolinska sjukhust, “PKU-provet”, http://www.karolinska.se/PKU

[2] Kommittédirektiv “En endamålsenlig reglering av biobanker”, http://www.regeringen.se/contentassets/edc21a8464e14db680829061357eec6f/en-andamalsenlig-reglering-for-biobanker.pdf, Regeringen vill genom en utredning se över om det är möjligt för polisen att använda registret för “brottsutredande ändamål”. Men det står även i kommiteédirektivet att utredaren också “ska analysera och – om det finns skäl – lämna förslag om huruvida det ska vara tillåtet att lämna ut biobanks-prover med tillhörande personuppgifter för försäkringsmedicinsk användning.” Det vill säga, om det skall vara tilllåtet för försäkringsbolaget att använda sig av registret.

[3] SVT, “Polisen kan få använda PKU-registret”, http://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-kan-fa-anvanda-pku-registret

[4] Dagens Nyheter, ”Äventyra inte barnens hälsa”, http://www.dn.se/nyheter/sverige/aventyra-inte-barnens-halsa/

[5] Omrästningen skedde på mail den 10:e juni. Totalt röstade 3 564 skiftare. 2 869 röstade ja (ca 80%) och 695 röstade nej (ca 20%)”

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bevara blodbanken från snokande försäkringsjättar

 1. connypaqad skriver:

  Hade jag kunnat skriva under hos någon annan än skiftet så… Men eftersom de är avlönade/sponsrade av sosseriet så avstår jag underskrift.
  Uvell har grävt om dessa.
  http://www.uvell.se/2014/11/20/vem-betalar-skiftet-och-vad-%C3%A4r-ttip–24253444

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s