CETA -avtalet

Ur Skiftet

CETA är ett farligt handelsavtal som EU-kommissionens ordförande vill skynda igenom nu efter Brexit-omröstningen – utan att låta riksdagen komma till tals.

Kräv att våra folkvalda får säga sitt!

Skriv under: https://kampanj.skiftet.org/page/s/ceta

Förra veckans Brexit-omröstning kom som en chock för många. Men det var också en väckarklocka för demokratin i Europa. Om inte medborgare tas på allvar, faller den politiska enigheten och handlingskraften som behövs för framsteg. Vi vill att våra demokratiska rättigheter respekteras och att våra röster hörs. Röster som EU-komissionens ordförande Jean-Claude Juncker ignorerar.

Juncker har precis presenterat att CETA – det EU-kanadensiska handelsavtalet som liknar TTIP och hotar vår demokrati, miljö och välfärd – kan sättas igång med godkännande av endast EU-ledare och därmed runda de nationella parlamenten. [1] Detta går direkt mot EU-lagstiftning som säger att CETA (som alla avtal som påverkar nationell lagstiftning) ska beslutas av nationella parlament. Det är ett oerhört fult maktspel att underminera våra demokratiska rättigheter – det måste stoppas.

Skriv under om du inte vill att demokratin ska köras över med en ångvält:

Länk: https://kampanj.skiftet.org/page/s/ceta

Det rör på sig fort nu. I veckan lägger kommissionskollegiet fram sitt förslag om hur CETA kommer införas. Juncker har bråttom – han vet att om avtalet får avgöras av de nationella parlamenten faller avtalet. Men våra regeringschefer kan köra över Juncker. Flera regeringar har sagt att CETA inte kommer införas om inte de nationella parlamenten får säga sitt. Om vi kan hålla uppe trycket kommer de vara tvungna att stå upp för vad de sagt.

Låt oss använda våra demokratiska rättigheter för att stoppa CETA – skriv under nu!

CETA, precis som TTIP, är ett farligt handelsavtal som skulle ge mäktiga storbolag rätten att stämma oss i en särskild direktörsdomstol. Vår älskade välfärd kan tvångsprivatiseras bakvägen. Vår demokrati och våra rättigheter som konsumenter kan smulas sönder. Vi måste få chansen att säga till när avtal som dessa kan ha en enorm påverkan på våra liv.

Juncker är desperat och vill inte öppna upp för att de nationella parlamenten ska få säga sitt. Med goda skäl: Belgien har redan sagt mot CETA; Frankrike har varit mycket kritiska mot TTIP och i Tyskland är motståndet mot fulhandelsavtalen massivt. Vår regeringschef kan köra över Juncker och kommissionen. Men vi måste öka trycket – säg till Löfven att efter Brexit är det helt oacceptabelt att försöka smyga in saker bakvägen.

Kräv att våra demokratiska rättigheter respekteras – skriv under nu!

Med hopp om en bättre demokrati

Robin, Anna, Maria och Joel

Källor:
Läs mer om CETA-avtalet:
Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till CETA -avtalet

 1. corneliadahlberg skriver:

  Resultatet här, den 7.7 2016 🙂

  Ur Skiftet:

  ”Idag är en bra dag för demokratin i Europa.

  Mitt under sommarstiltjen försökte EU-kommissionen sig på en fuling. Men vi, de europeiska medborgarnas röster fick dem tillslut att kuva sig för demokratin. CETA-avtalet måste nu röstas igenom av alla nationella parlament innan EU-kommissionen kan anta avtalet.

  Detta innebär att kommissionen fått skrota sina ideér på att smyginföra fulhandelsavtalet CETA. Det är tack vare dina insatser som EU-komissionens president Jean-Claude Juncker får backa och gjort denna seger möjlig.

  Tyvärr betyder det inte att fulhandelsavtalet har stoppats. Därför måste vi förstärka våra krafter för att på riktigt stoppa CETA och i förlängningen TTIP – Kan du därför dela bilden på Facebook för att dina vänner ska bli medvetna om hur farliga dessa fulhandelsavtal är?

  Delningslänk » http://bit.ly/29jLxHH

  Har du inte Facebook kan du istället maila bilden till tre av dina vänner?

  Det var i förrgår (Tisdagen den 5/7) som EU-kommissionen la fram sitt förslag på att införa fulhandelsavtalet CETA genom att runda alla nationella parlament. [1] Men samma dag blev de tvungna att backa på grund av flera europeiska organisationers massiva motstånd. [2]

  Förhandlingarna har pågått sedan 2009, i sju år och var nästan färdigt att klubbas igenom. Men förändring sker när skiftare går ihop, tillsammans med Skiftets systerorganisationer WeMove.eu och Campact visade vi att vi inte tolererar att demokratins fundament tas ifrån oss. [3]

  Låt oss öka våra krafter genom att dela bilden på Facebook.

  Delningslänk » http://bit.ly/29jLxHH

  EU-kommissionens händer är nu bakbundna då de mot sin vilja inte fick föra in fulhandelsvatalet bakvägen. Nu måste de vänta på att alla parlament i de 28 medlemsstaterna tillsammans med EU-kommissionen och EU:s ministerråd godkänner CETA-avtalet. Röstar någon av dessa nej skrotas avtalet.

  Lyckas vi stoppa fulhandelsavtalet CETA, kommer nästa fulhandelsavtal TTIP får en enorm uppförsbacke. [4]

  Tack för att du står upp för demokratin.

  Med vänliga hälsningar

  Maria, Anna, Joel och Robin

  Källa:

  [1] EU-kommissionen lägger fram förslag om undertecknande och ingående av EU:s handelsavtal med Kanada, http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2371_sv.htm

  [2] Sveriges Radio, EU-kommissionen tvingas backa om handelsavtal med Kanada, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6467929

  [3] WeMove.eu, CETA: we won’t allow our democracy to be undermined, https://act.wemove.eu/campaigns/163

  [4] ETC, Ledare Kajsa Ekis Ekman, Lyckas vi stoppa Ceta-avtalet får TTIP en enorm uppförsbacke, http://www.etc.se/ledare/lyckas-vi-stoppa-ceta-avtalet-far-ttip-en-enorm-uppforsbacke

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s