Fulhandelsavtalet CETA

Från Skiftet

”Fulhandelsavtalet CETA är en present till storbolagen. Lägg ditt namn till listan mot direktörsdomstolar där storbolag kan stämma Sverige för demokratiskt fattade beslut » https://kampanj.skiftet.org/page/s/ceta-en-present-till-storbolagen

Hur skulle du känna om Sverige blev stämt av ett företag på grund av en ny lag som ska skydda vår miljö? Med hjälp av fulhandelsavtalet CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) kan detta bli verklighet, eftersom det innehåller en present till storbolagen: en direktörsdomstol. [1]

Om bara två veckor kommer de kostymklädda handelsministrarna i EU sätta sig vid förhandligsbordet i Bratislava – lobbyisterna kommer svärma kring dem som flugor. Där ska ministrarna fatta beslut om CETA, som förhandlades färdigt med Kanada 2014, ska skrivas under.

Runt om i Europa planerar hundratusentals att gå man ur huse för att om två veckor protestera mot ett avtal skrivet av med och för lobbyisterna. [2] Visa att du står mot CETA som hotar vår miljö, välfärd och demokrati – det tar bara 30 sekunder att skriva under:

https://kampanj.skiftet.org/page/s/ceta-en-present-till-storbolagen

Det fungerar att engagera sig. I somras stoppade hundratusentals medborgare EU-kommissionen från att smyga igenom CETA utan att vår riksdag skulle få säga sitt. [3] Skiftare kunde stoppa den första delen i den smutsiga planen som hotar vår miljö, arbetsmiljö och demokrati.

Enligt experter skadar CETA vår miljö eftersom EU dumpade insatser om bättre bränslen som en eftergift för Kanada. [4] Fackförbundet Kommunal är oroade över att arbetstagares rättigheter kan ses som ett ”handelshinder”, vilket skulle få företag att stämma oss i den särskilda direktörsdomstolen som införs med CETA. Dessutom varnar Kommunals utredare för att vi kan få dyrare mediciner och att privatiseringar låses fast. [5]

Skiftare är inte lika lättköpta som storbolagens lobbyister. Därför har över 600 av oss pytsat in en slant till en rapport som undersöker farorna med CETA. [6] Med bara två veckor kvar till handelsministrarnas möte måste vi vara så många som möjligt för att sätta press på vår handelsminister Ann Linde.

Kan du skriva under för att Sveriges regering ska förkasta detta avtal?

Att storbolagen vill kunna stämma oss om vi försvarar vår miljö är lätt att förstå. Men varför vill Sveriges regering storbolagen denna present? Vår regering hävdar att att avtalet är viktigt för tillväxten och jobben. Men EU:s egna experter säger att det handlar om en ökad tillväxt på några promille. [7] En stor risk för ett litet resultat.

Trots att tusentals och åter tusentals vanliga medborgare pekar på farorna låtsas regeringen som att det inte regnar. Ge regeringen en rejäl kalldusch – skriv under redan idag:

https://kampanj.skiftet.org/page/s/ceta-en-present-till-storbolagen

Stort tack för att du bryr dig om vår miljö, välfärd och demokrati

Med vänliga hälsningar

Anna, Robin, Maria och Joel

Källor:

[1] CETA är TTIP:s (Transatlantic Trade and Investment Partnership som är mellan USA och EU) mindre kända syskonavtal med Kanada. Tack vare att hundratals skiftare pytsade in en slant kunde vi göra denna film om direktörsdomstolen som finns i både TTIP och CETA:

https://www.facebook.com/Skiftet.org/videos/10156954427190647/ 

[2] Skiftare har skänkt en slant till flygblad om CETA som kommer delas ut i Sveriges tre största städer den 17:e september.

* Stockholm: https://www.facebook.com/events/923381927787205

* Göteborg: https://www.facebook.com/events/1412923792067375/

* Malmö: https://www.facebook.com/events/923538311107311/

[3] Deutsche Welle, EU Commission: CETA should be approved by national parliaments,http://www.dw.com/en/eu-commission-ceta-should-be-approved-by-national-parliaments/a-19379263

[4] TTIPEN, http://ttippen.se/2014/10/10/eu-urvattnar-klimatarbete-for-att-slutfora-ceta/

[5] Kommunals utredare, Nationell beslutsrätt om CETA, en seger för demokratin,http://blogg.kommunal.se/utredare/2016/07/20/nationell-beslutsratt-om-ceta-en-seger-for-demokratin/

[6] Rapporten kommer senare i höst och fokuserar på hur CETA kan hota vår väldärd, miljö och demokrati

[7] TTIPPEN, Dags att ta CETA på allvar, http://ttippen.se/2016/08/23/dags-att-ta-ceta-pa-allvar/

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fulhandelsavtalet CETA

 1. Sofia skriver:

  Nordbor som vill organisera sig mot oligarkförtrycket skulle bli starkare om man förenade sig med VISEGRADGROUP. De vill ha fria folk i Europa.

  http://www.visegradgroup.eu

  Gilla

 2. corneliadahlberg skriver:

  Om du har erfarenhet av dem genom någon organisation, t ex https://think.visegradfund.org/fellowship/?

  Gilla

 3. Sofia skriver:

  Tack vare Viktor Orbán och Visegradgruppen är det INTE hopplöst!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.