Kriget mot Kadaffi skapade flyktingkatastrofen

Av Olle Ljungbeck

Det är ställt utom allt tvivel att krigen mot IRAK och Libyen är en av det sista århundradets största krigsförbrytelser. De två länderna var visserligen diktaturer men de var inte något hot mot världsfreden. Lika mycket är det ställt utom allt tvivel att dessa krig ledde till den katastrofala flyktingkatastrofen vilken också ledde till tusentals drunkningsdöda, som flydde från den terrorism som blev följden av diktatorernas fall. (Det skulle vara mig främmande att försvara diktatorer. Men det är inte säkert att bästa sättet är att störta dem innan man har någon lösning på vad som skall komma efter. Självklart måste det finnas en mer intelligent lösning än krig).

Någon  prövning av om dessa krig var krigsförbrytelser kommer aldrig att göras eftersom domstolen behärskas av väst.

Efter det skedda (krigsförbrytelsen) är det en ödets ironi att Sverige (läs regeringen) skall få ta åt sig äran att kalla sig ”den humanitära stormakten”  i världen på grund av att man tog emot alla dessa som flydde från ett kaos som Sverige (medverkade med Jaz) varit med och skapat.

Tänk om det funnes någon organisation i världen med anseende som ville driva frågan som en krigsförbrytelse.

(En sak som inte får förbises varför kriget startades är att Khadaffi hade för avsikt att sälja olja i Euro och dessutom utlovade en guldbackad valuta).

Bara att få vederhäftiga organisationer att ta upp frågan skulle kanske kunna få inte bara folk i vårt land att tänka till. Kanske en del i vårt land tom skulle kunna inse att en natoanslutning och hetsen mot Ryssland inte är annat än galenskap och något USA eftertraktar. Varje människa som är det minsta insatt borde inse att Ryssland inget hellre vill än att inleda  ett intimt samarbete med EU (Europa) på alla områden. Detta skulle också på samma sätt gynna Europa.

Nedanstående visar under vilka ”vidriga” förhållanden det libyska folket levde.

1. Det fanns inga elräkningar i Libyen. Elektricitet var gratis för alla medborgare.

2. Det fanns ingen ränta på lån. Statliga banker gav lån till alla medborgare till noll procent ränta enligt lag.

3. Att ha ett eget hem ansågs vara en mänsklig rättighet i Libyen.

4. Alla nygifta i Libyen fick $ 50.000. Dessa pengar skulle göra det möjligt för folk att köpa sin första lägenhet. Regeringen ville bidra till att starta en familj.

5. Utbildning och medicinska behandlingar var fria i Libyen. Innan Gaddafi kom till makten kunde bara 25 procent av libyerna läsa. Idag är siffran 83 procent.

6. Libyer som ville göra karriär inom jordbruket fick åkermark, bostadshus, utrustning, utsäde och boskap för en snabb start för sina gårdar, helt gratis.

7. Om libyerna inte kunde hitta den utbildning eller medicinsk utrustning som de behövde, hade de möjlighet att åka utomlands med hjälp av statliga medel. De fick betalt av staten med $ 2300 per månad för att klara boende och bil.

8. Bilköp subventionerades till 50 procent med statliga medel.

9. Priset på bensin i Libyen var $ 0,14 (cirka 0,10 euro) per liter.

10. Om en libyer inte fick ett arbete efter examen, betalade staten den genomsnittliga lönen för det yrke som man sökte jobb inom, tills en adekvat sysselsättning hittades.

11. Libyen hade ingen utlandsskuld och dess reserver uppgick till $ 150 miljarder pengar och guld som nu ockupationsmakterna har fördelat mellan sig.

12. En del av inkomsterna för libysk oljeförsäljning gick direkt till räkenskaperna för alla libyska medborgare.

13. Mödrar som födde barn, fick $ 5.000.

14. 25 procent av libyerna har universitetsexamen .

15. Gaddafi lanserade ” Great Man – Made River-projektet ” (eller GMMRP GMMR, det stora konstgjorda flod -projektet) i Libyen. Det är världens största dricksvatten- pipelineprojekt för bättre vattenförsörjning till befolkningen och jordbruket.
Tack och lov att Nato (USA) och rebellerna har befriat det libyska folket från detta. Sveriges insats med JAS-plan har också del i denna hjälp, Libyska folket är troligen mycket tacksamma!”

Med detta vill jag inte påstå att Kadaffi inte förtryckte delar av sitt folk. Men att därifrån till att störta honom och skapa det inferno som följde kan inte ha varit den intelligentaste lösningen!

Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kriget mot Kadaffi skapade flyktingkatastrofen

  1. Pingback: Ryssvänlig fredagsbio? | Jan Millds blogg

  2. Pingback: Det nya jackpotslotteriet | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.