NYTT SLUT! VÄRLDENS MEST KÄNDA FREDSFORSKARE TROR ATT USA FALLER SÅ SENT SOM 2020

Av Brage Norin

Professor Johan Galtung är känd som skaparen av den vetenskapliga fredsforskningen. Han grundade institutet för fredsforskning i Oslo och startade tidskriften Journal of Peace Research 1984. Han är hedersdoktor vid rader av universitet och innehar professorstjänster vid flera stora universitet – i Geneve, Paris, London, Hawaii och Princeton (ett av USA:s mest berömda universitet).

År 2000 förutspådde Galtung att det amerikanska imperiet skulle vittra sönder inom 25 år. När Georg Bush valdes till president sänkte han sin spådom om USA:s fall till år 2020. I en bok som publicerades 2009 ”The Fall of the American Empire – and then What?” stod han fortfarande fast vid att USA skulle förlora världsherraväldet 2020. Nu skriver Galtung att imperiets undergång kan inträffa ännu snabbare – under Trumps presidentperiod.

USA GÅR UNDER TIDIGARE ÄN VAD GALTUNG TROR. Fredsforskningen har engagerat massor av stora tänkare. Historiska turbulenta skeenden har studerats noggrant av många duktiga forskare. Flera kända mönster återkommer nästan alltid strax innan kriser och krig utbryter – eller innan imperier faller. Självklart finns det serier av historiska lärdomar som har blivit till vetenskap – ”freds- och konfliktvetenskap”. Galtung har nominerats till Nobels Fredpris – men hans dystra spådomar om USA:s fall har förhindrat hans självklara pris.

USA:S FALL ÄR OMEDELBART FÖRESTÅENDE. Fallet sker på några timmar eftersom fallet kommer som en följd av den bankkrasch som alldeles strax inleds i södra Europa – med stor sannolikhet i Italien. Det finns inte ens en promilles chans att Italiens storbanker klarar sig. Det kan röra sig om några månader – möjligen något år – innan den italienska bankkraschen är ett faktum. Det är denna händelse som får dominobrickorna att falla.

Galtung skriver att USA har samlat på sig rekordmånga ”internal contradictions” – viktiga inre motsättningar eller inre konflikter – som alla är typiska tecken på ett imperiums fall. Men ett av dessa är imperiets akilleshäl – kreditsystemet. Detta håller på att kollapsa. Man kan säga att folket har handlat ihjäl sig ”på krita”. I samma timme som förtroendet för dollarn faller kollapsar USA. Folk börjar ta ut sina pengar från bankerna när folk fattar att läget är allvarligt. Bankerna tvingas slå igen. Det finns nämligen inga pengar på bankerna. Det blir kaos. USA kastas in i ett blodigt inbördeskrig.

Dollarns fall förändrar hela världen. Hawaii bryter sig lös från USA. Alaska återköps av Ryssland. Texas kan bli en egen stat. EU bryts sönder. Västra Europa knyter banden österut. Kina och Ryssland blir morgondagens stormakter i öst. Ännu en gång kommer det tyska lokomotivet att ta fart. Tyskland kommer att bli västra Europas industriella motor.

En långsam övergång till ett agrarsamhälle väntar mänskligheten. Den allt effektivare produktionen leder automatiskt till massarbetslöshet i städerna. Urbaniseringen avstannar och det motsatta skeendet påbörjas – en flyttning tillbaka till landsbygden. Miljarder småjordbruk kommer att sättas igång överallt runt hela jordklotet. De utarmade jordarna kommer återigen att börja fyllas med näringsrik humus. Vi blir nästan alla småföretagare – hundratals olika hantverkare och massor av småjordbrukare. Vi kommer äntligen att få börja skapa själva i stället för att bara vara simpla konsumenter som dör framför TV:n. Vi blir fullvärdiga skapande människor i stället för galna masskonsumenter.

När Mordors rike kollapsar får vi dessutom äntligen ringa ut de tusenåriga krigens helvete från jordens alla hörn och kanter. Människan håller på att lära sig leva i fred med varandra. Det finns snart inga soldater mer – för när USA faller behövs inga gevär längre annat än för jakt och prickskytte.

Framtiden är mycket ljus – men omställningen blir synnerligen besvärlig för mänskligheten. Inget snack om detta. Det blir kolsvart före gryningen – men en soluppgång väntar. När ondskans rike kollapsar föds den nya värld som väntar på våra barn och barnbarn.

Vi passerar själva tröskeln till en värld i fred när freden mellan palestinier och israeler undertecknas i Jerusalem. Jag har redan börjat fira – men just nu har jag slut öl.

Det finns en stor risk med att börja fira i förtid – man kan bli alkoholist om krisen drar ut på tiden. Man måste tajma in firandet korrekt – precis som Skogså Tankesmedja. Att förstå i förväg att någonting stort är på gång är inte svårt. Men när mycket snabba historiska scenväxlingar inträffar spelat slumpen ofta en stor roll. Det kan vara ett skott i Sarajevo. Det kan vara en försäljare som bränner sig levande i Tunisien. Det kan vara nästan vad som helst. Därför är alla daterade spådomar om kommande händelser synnerligen tvivelaktiga. Det går helt enkelt inte att spå exakt i framtiden. Om det är någon som insett denna sanning så är det Galtung. Därför spår han mera försiktigt.

Man måste leta efter ”tecken i tiden” för att kunna ana när den oundvikliga bankkraschen kommer.

* Saudi-arabiens hot att sälja amerikanska värdepapper av olika slag för flera tusen miljarder dollar är ett dödligt hot mot dollarn. USA svarade med att hota Saudiarabien med stämningar för att de var inblandade i terrordåden i New York 2001. Detta låter så galet att ingen förstår någonting – men USA har inget annat vapen än att frysa alla saudiska tillgångar i amerikanska banker – för att kunna stoppa den hotande saudiska försäljningen. Den amerikanska åtgärden är desperat. En viktig allierad i Mellanöstern går förlorad – men dollarn räddas temporärt.

* Guldpriset måste till varje pris manipuleras så att det inte rusar – liksom priset för silver och platina. Genom FED:s organiserade handel med guldpapper – samt genom det finansiella spelet med förväntade uppgångar respektive nedgångar av guldpriset – har FED hittills lyckats med det skenbart helt omöjliga. Trots den ständigt stigande efterfrågan på guld och silver i världen under många år – har priset kunnat hållas nere. Priserna på guldpapper – som inte leder till att något fysiskt guld byter ägare – har länge kunnat styra priset även på fysiskt verkligt guld. Men nu håller FED:s politik på att misslyckas.

* Man måste känna med känselspröten i luften vad som är på gång. Upproret mot det korrupta politiska etablissemanget i i världen sprider sig som en löpeld. Plötsligt exploderar Brasilien. Italien röstar ”no” i en jordskredsseger. Grekerna närmar sig desperationens gräns. Men viktigast av allt – fattigdom, våld och massarbetslöshet exploderar i USA. Amerikanerna har vaknat upp i en amerikansk mardröm. Valet av Trump var ett ursinnigt slag mot korruptionen i Washington. Läget i USA är ytterst spänt.

Det är korrekt tajmat. Ni kan börja fira med:

Brage Norin – Skogså Tankesmedja.

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till NYTT SLUT! VÄRLDENS MEST KÄNDA FREDSFORSKARE TROR ATT USA FALLER SÅ SENT SOM 2020

 1. Sofia skriver:

  Visst har vi svenskar en fin kultur!

  Liked by 1 person

 2. Brage Norin skriver:

  Sverige kan känna stolthet. Vi har Astrid Lindgren och Evert Taube. Som grädde på moset har vi Ettans snus och surströmming. Vi har även August Strindberg och vi har palt och Kalles Kaviar. Vi har en egen kultur som vi kan vara stolta över. Som alla andra nationer har vi även sår. Vi har Carl Bildt. Jag suckar djupt. Det är nog på samma sätt med alla nationer. Alla länder har både gott och ont. Sveriges Pippi Långstrump är Sveriges stolthet.

  Liked by 1 person

 3. ”När allt känns hopplöst, minns jag att igenom hela historien har alltid sanningens och kärlekens väg vunnit. Det har funnits tyranner och mördare och för en tid har de verkat omöjliga att besegra, men till slut har de alltid fallit — tänk på det ALLTID.”
  / Mahatma Gandhi (Källa: Citat om Demokrati)

  Liked by 1 person

 4. motvallsblogg skriver:

  Fredsforskning?
  Det låter minst sagt svampigt.
  Har han kunnat hålla på så länge?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s