”Alla människors lika värde”!

Av Olle Ljungbeck

Att hysa tvivel om att uttryckssättet, ”Alla människors lika värde” är sant är absolut förbjudet inom vissa kretsar. Men uttrycket är falskt och måste därför ifrågasättas.

Om vi accepterar uttrycket som det skrivs ifrågasätter vi därmed också normer som etik och moral. Vi suddar därmed också ut gränserna för vad som i ett humanistiskt/mänskligt perspektiv är rätt eller fel.

Ett accepterande av uttrycket skulle innebära att Hitler hade samma värde som t ex Nelson Mandela. Att Stalin var lika värdefull som Raul Wallenberg. Att en ”Is-terrorist som mördat, våldfört sig på andra människor barn, vuxna, sjuka etc skulle ha samma värde som de han våldfört sig på.

Var hamnar vi då, när det gäller att genom normer upprätthålla respekten för varandra?

Miljöpartiet är en varm anhängare av tanken om allas lika värde. Samma dag som Mehmet Kaplan avgick hyllades han av Gustav Fridolin på Instagram med lovorden “Få har som han tagit diskussionen och stått upp för allas lika värde” (Nyheter24 18/4). Detta påstår Fridolin trots att han vet att Kaplan som troende muslim förnekar kvinnor rätten till jämlikhet med män!

I praktiken anser Stefan Löfven, sjuklöverpartierna liksom feministerna – förtryckarna av kvinnor/flickor  dessa vara lika mycket värda som  de kvinnor/flickor de förtrycker eftersom de inget gör för att förändra villkoren för bl a alla de kvinnor/flickor som befinner sig i utanförskapsområdena/parallellsamhällena.

De som tanklöst uttalar denna floskel gör sig också skyldiga till att försvara förtryck av andra människor.

Nedanstående bild är hämtad från en Pride festival.

Självklart skall ingen kränkas eller utstötas för att denne ingår i gruppen HBTQ personer. Men det borde också vara totalt fel att acceptera att HBTQ personer som i det här fallet kränker andra människor. Att de människor man vill värna samtidigt tillåts kränka andra individer, som framgår  nedan är inget annat än hyckleri om alla människors lika värde.

Denna bild (inte för att kränka eller skymfa HBTQ personer) skickade jag till ett flertal tidningar i syfte att betona att dessa trots sin utsatta situation inte får undgå kritik när de skymfar andra. För visst är det grovt skymfande att låta andra HBTQ personer kopplade i hundhalsband krypa på gatan!  

Vad gör barnen där i detta pride?

Pride

I stället för att ständigt rapa upp till intet förpliktande flosk-ler som, ”Människors lika värde” skall vi, var förtryck än förekommer och vem som än utövar detta fördöma och straffa dem som gör sig skyldiga till sådant.

Inte minst normer om jämlikhet mellan kvinnor och män skall till varje pris upprätthållas om vi vill  få en bättre sam-levnad människor emellan. Och inte som nu vara ”döda”regler, som politiker upprepar som ett mantra utan att bry sig om att de blir levande och reella.

De som därför upprepar denna klyscha skall aldrig tas på allvar utan betraktas som de hycklare och folkförförare de är.

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till ”Alla människors lika värde”!

  1. Hans Nilsson skriver:

    Alla människors lika värde kan vi skrota direkt. Det har gått inflation i detta uttrycksätt.

    Liked by 4 people

  2. kbrel skriver:

    Mycket bra skrivit Olle!

    Liked by 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.