Liten kyrkrapport

När Svenska kyrkans medlemstapp inte vill minska gäller det att vara kreativ för att behålla medlemmarna som ännu inte lämnat. I Misterhult lockar kyrkan med ”pilgrimsvandring enbart för män – mellan pubarna på den skotska landsbygden.”

Mitt tips är att utöka lockelsen med vandring mellan Amsterdams coffeeshops enbart för ungdomar, av bägge könen. Därefter, dock enbart för killarna – vandring i Red Light District i samma kreativa stad. Konfirmandantalet lär stiga.

För övrigt innehåller Kyrkans Tidning  fortsatt antidemokratisk hatpropaganda mot folkvalda tredje största parti i Sverige (SD), mot folkomröstning i form av Brexit samt mot folkvalda ledare, se Trump.

Vi stannar i Kyrkans Tidning men byter tema till intressant debattinlägg i nr 10 från en gammal bonde född 1937, Bengt Hede, som redogjorde för några talande siffror:

”1939 fanns det 250 000 mjölkproducenter i Sverige, nu är det bara 4 500 kvar. Då var vi 6,2 miljoner invånare i vårt land mot 10 miljoner idag, men ändå blev det ingen mjölk över.” … ”Att mjölken räcker till nu beror på minskad konsumtion, kobesättningarnas storleksökningar och en tredubblad avkastning per ko.”

Vad det senare får för konsekvenser för vår hälsa (kor som aldrig vistas ute dagtid och avlas och utnyttjas för maximal avkastning) kan vi kanske ana. Vad det får för konsekvenser för vår glesbygd vet vi. Vad det får för konsekvenser i kristider om mattransporterna från vårt jordklot uteblir kan vi lätt räkna ut, men stoppar huvudet likt strutsen i sanden.

50% av Sveriges näringsbehov importeras idag. Klirr i kassan för storfinansens familjer, vilka som bekant även blir rika av vapen och krig (se pågående import av krigare från våldsbejakande kulturer). Nämnda familjer klarar sig alltid, även i kristider. Vilka konsekvenser den uteblivna mattransporten utgör för det växande antalet fattiga och för medelklassen vars bostäder ägs av banken, kan vi väl också räkna ut om vi plockar upp huvudet ur sanden. Inte ett ord om sådana fakta i Kyrkans tidning.

Tillbaka till Bengt Hedes kunskap: ”Före vår ”miljöförstöringstid” bodde de flesta på landet med utedass som ej gav övergödning till våra vattendrag. Idag spolas människans avföring och urin med vatten till kommunala reningsverk för rening innan det släpps ut i vattendragen. Vid reningen blåser man ner stora mängder luft i avloppsvattnet som tar med sig kvävet. Kväve är ett grundämne som ej kan förstöras så det förs vidare och faller ned även på asfalt, tak, snötäckt mark och sjöar. Det är bara när det faller på bevuxen mark som det gör nytta och ej är skadligt.”

Vi har så mycket att lära av vår historia! Blipp blipp och vips är allt glömt…

Annonser
Det här inlägget postades i Samhälle. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Liten kyrkrapport

  1. Ping: – ”Jag är asyl” | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.