Flickorna som diskrimineras

Av Olle Ljungbeck

Till sign. En muslimsk ung kvinna och alla de som försvara religiösa skolor.

Kvinnor/flickor är oftast förlorare inom religioner och alltid när det gäller religiösa skolor.

Religiösa skolor där barn tvingas till undervisning är såväl odemokratiskt som förtryckande. Visserligen sägs det att barnen har rätt att välja. Men hur skall ett 6-12 – årigt barn kunna hävda sig mot vuxna – oftast fanatiska i sin religionsutövning?

Absurditeten i Al-Azharskolan är endast ett av många exempel på hur en demokrati som Sverige kan tillåta något sådant. Jämlikhet mellan kvinna och man i religiösa skolor existerar inte. Detta vet politikerna men gör inget åt detta. Det visar återigen hur svag kvinnors ställning fortfarande är i de stater som kallar sig demokratier. Självklart skall religion aldrig ha inflytande i stater som kallar sig demokratiska och aldrig få pådyvlas någon .

Ett tydligt exempel av många, på hur fel det är att tillåta religiösa skolor, är Römosseskolan i Göteborg ett exempel på. Denna är en religiös friskola med muslimskt huvudmannaskap. Skolan hade som rektor i många år den kände islamisten och moderate riksdagsledmoten Abdisiriak Waberi . Under hans tid utfärdade skolinspektion minst 10 protokoll där man gick till hårt angrepp mot hur flickorna i skolan diskriminerade ja, mobbades. (Jag har själv 7 av protokollen)!

Några exempel. Förutom grov mobbing av olika slag förbjöds flickorna att vistas i moskèn eller vidröra koranen när de hade mens. De behandlades närmast som oberörbara under denna tid och utsattes för allehanda mobbing. De hade generellt sämre betyg än pojkarna vilket helt motsäger vad som är det normala i svenska skolor – nämligen att flickor i dessa generellt alltid har högre betyg än pojkar.

Trots flera års diskriminering av flickorna kommer Abdisiriak Waberi att bli rektor för en muslimsk religiös skola med 500 elever!

Aldrig är svenska politiker (oftast män) så fega som när det gäller att ingripa mot religiösa friskolor. Kan skälet till detta bero på att det oftast är flickorna som diskrimineras. Vi kan ju se t ex från fackföreningsrörelsen där kvinnor alltid diskriminerats och görs så fortfarande.

Bl a nedanstående uttalande gjorde Löfven då ”bussningen” av elever blev känt. Han uppmanar Fridolin och Ekström att ta kontakt med skolmyndigheterna för att se vad de kan föreslå för åtgärder att begränsa segregationen. Märk väl att begränsa segregationen, inte ta bort den helt! Inget auktoritativt uttalande från landets statsminister att sådant inte får förekomma och skall omedelbart upphöra annars dras tillståndet in att bedriva skolan. På vilket sätt agerar han i det här fallet kraftfullt? Denne man kallar sig feminist etc?

Samma slags undfallenhet visade han vid besöket i Iran där han krävde att de kvinnliga medarbetarna skulle bära slöja. (Hur välgörande var det då inte att se Storbritanniens premiärminister May vara klädd som hemma när hon gästade Saudi-Arabien. En person som lever som hon lär och inte fegar som Löfven).

Han hävdar också helt felaktigt att internationella konventioner skull hindra möjligheten att förbjuda religiösa skolor. Där har han helt fel och detta visar ju på bristen av omtanke om kvinnors/flickor rättigheter.

Liksom Löfven tar Jan Björklund stora ord i munnen men någon handling ser vi inte!

Religiösa friskolor kan aldrig försvaras i en stat som kallar sig demokratisk och som påstår sig hävda kvinnors och mäns lika rättigheter. Med bibehållna religiösa skolor kommer de elever som fostras där att stå utanför samhället i många sammanhang och då framförallt kvinnor. Hur kan en svensk politiker försvara detta? 

Nedanstående borde vara en tankeställare för politikerna.

”Genom att bygga upp ett eget skolsystem räknar MB:s aktivister med att skaffa sig kontroll över muslimska barn och ungdomars känslor och idéer kring islamisk tro i allmänhet, rättigheter och skyldigheter enligt sharia, kvinnors och mäns olika roller. Risken är med andra ord stor för att ett skolsystem av den här typen frambringar medborgare som har en starkt avvikande värdegrund i jämställdhetsfrågor i förhållande till övriga samhället”, skriver forskaren Norell mfl i studien Muslimska Brödraskapet i Sverige”.

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s