Röstade Sverige in Saudi Arabien i FN:s kvinnokommission?

Av Olle Ljungbeck

Är frågan om hur Sverige röstar i FN enbart en fråga för partiledarna?

Saudi Arabien röstades nyligen in i FN.s kvinnokommission. Som namnet säger är det en kommission för kvinnors rättigheter (en jämställdhetskommission helt enkelt).

Eftersom Sverige var en av de länder som var med och röstade om vilka länder som skall vara representerade i kommissionen är det självklart en fråga inte enbart för partiledarna utan för hela svenska folket.

Med anledning av att regeringen hemlighåller hur den röstade har bl a Lars Björklund begärt att regeringen skall tala om detta.

Regeringen med utrikesminister Margot Wallström har emellertid förklarat sig inte vilja göra detta öppet. I stället har hon sagt sig villig att informera om detta när utrikesnämnden har sammanträde. Men eftersom denna har tystnadsplikt får inte ledamöterna uttala sig utanför nämnden. Sålunda har hon fräckheten att utestänga hela svenska folket från denna viktiga fråga.

Eftersom frågan börjar brännas har hon förklarat att röstningen inte skedde på politisk nivå. Med detta vill hon ha sagt att det var en tjänsteman som avgjorde röstningen. Här försäger hon sig. Eftersom hon genom detta yttrande förminskar frågans betydelse. Men detta är inte ovanligt när det gäller regeringen Löfven trots att man därmed också kränker kvinnorna.

Såväl detta senare som att hon vill hemlighålla röstningen för hela svenska folket är oförsvarligt.

Inte minst genom att ingen annan regering varken i Sverige eller i utlandet har skrutit så som den Löfvenska att man är den mest feministiska regering som existerat!

I sin nit att försvara ett regerings-ja till att Saudi Arabien skulle inväljas har någon påpekat att det var bättre att välja in Saudi Arabien än inte, för då skulle de för framtiden påverkas i sin syn på kvinnor.

Detta är självklart fel linje. Saudi Arabien skall givetvis bannlysas från sådana kommissioner. I denna skall enbart finnas för kvinnosaken progressiva stater.

När nu Stefan Löfven, som enligt sig själv representerar världens främsta feministiska regering vill hemlighålla röstningen är det oförsvarbart. SjäIvklart skall röstningen fram i ljuset. I annat fall är det inte endast en kränkning mot dagens alla kvinnor utan också mot alla dem som i vårt land kämpat och kämpar för jämställdhet mellan könen.

Även som man, känner jag mig djupt kränkt om vi inte får veta hur. Men givetvis känner inte bara jag och alla andra som kräver jämställdhet mellan kvinnor och män en stark vrede om Stefan Löfvens feministiska regering röstade in den i särklass värsta kvinnoförtryckande regeringen i världen.

Vi – svenska folket – har fått nog av det ständiga skryt om vilken stor humanist och feminist han är. Vi har fortfarande i starkt minne hur han svek kvinnosaken vid sitt besök i Iran.

Också mot bakgrunden av att Stefan Löfven av förre FN-chefen fick uppdraget att verka för jämlikhet mellan kvinnor och män i hela världen och vilket uppdrag han också accepterade är det oförsvarligt om man röstade in Saudi Arabien.

Skulle Sverige ha röstat in Saudi Arabien då är detta brott så fruktansvärt att Löfven måste avgå.

Men inte endast i denna fråga utan i många andra också vill och kräver vi att få vara med. Som utvecklingen ser ut i dag har Sverige ingen anledning att skryta med sin demokrati. Den är i dag endast formell. Grundlagens stadgade makt åt folket har tagits i från oss. Det borde inför kommande val vara den största frågan på dagordningen.

Olle Ljungbeck, Hanåsvägen 110, 80591 Gävle

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Röstade Sverige in Saudi Arabien i FN:s kvinnokommission?

  1. Martin skriver:

    Hon ger svar på tal i Horpressen och pikar Bombliberalernas ledare samtidigt. I detta fall anser jag att kritiken är obefogad.

    Gilla

  2. Ping: ”Förringar kvinnofrågors betydelse” | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.