”Förringar kvinnofrågors betydelse”

 

Svar har inkommit angående Olle Ljungbecks fråga – Röstade Sverige in Saudi Arabien i FN:s kvinnokommission? – samt därefter Olles svar.

Hej Olle,

Tack för ditt mejl. Ditt mejl har överlämnats till Utrikesdepartementet och jag har ombetts svara.

FN är en medlemsstatsbaserad organisation som tillåter alla medlemsstater att delta i arbetet. Saudiarabien har nominerats och valts in som representant för sin geografiska grupp, i enlighet med procedurerna för kvinnokommissionen.

Val till Ecosoc:s underorgan vilar på en mellan regioner överenskommen fördelning för att tillförsäkra alla regioner platser i olika kommissioner. Det finns inga särskilda kriterier för medlemskap i de funktionella kommittéerna, inbegripet kvinnokommissionen. Sverige kommenterar inte hur vi röstar i det fall en sluten omröstning förekommer. Det skulle kunna skada Sveriges roll i det aktuella forumet liksom Sveriges bilaterala relationer med landet eller länderna ifråga.

Utrikesminister Margot Wallström gjorde den 25 april följande uttalande på Facebook:

Med anledning av att Saudiarabien har valts in i FN:s kvinnokomission (CSW) vill jag tydliggöra följande.

FN är alla länder. I många fall är det regionerna själva som utser sina representanter, vilket sedan konfirmeras i FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc) genom acklamation. Saudiarabien hade utsetts till representant i sin regionala grupp. I det här fallet begärde ett land med kort varsel omröstning.

Beslutet om hur Sverige skulle agera i omröstningen till kvinnokommissionen i förra veckan var inte något som avgjordes på politisk nivå, utan den rutin som gäller för liknande omröstningar följdes.

Vi kan som bekant inte redovisa offentligt hur Sverige röstar i en sluten omröstning, men eftersom sekretess gäller under utrikesnämndens möten kommer jag att informera riksdagens partier om den här frågan vid nämndens nästa möte. Jag vill dock redan nu tydliggöra att Sverige inte har ingått några röstbyten i valet till FN:s kvinnokommission.

Värt att notera i sammanhanget är att Jan Björklund var chef för det departement som ansvarade för FN:s kvinnokommission när Ecosoc med Sverige som medlem valde in Iran i kvinnokommissionen 2014.

Vänliga hälsningar,

Miriam Tardell                                                    
Departementssekreterare

Utrikesdepartementet

 

Olles svar:

Departementssekreterare Miriam Tardell.

”Den avgjordes inte på politisk nivå”. Detta är ju endast ett bevis på att ni förringar kvinnofrågors betydelse. Att sedan en fråga om jämlikhet mellan könen som vi såväl grundlagsfäst och som även omfattas i allmän lagstiftning inte skall delges eller rör folket är häpnadsväckande. Men vad annat är att vänta av Margot Wallström som på sin höjd skulle klara en byråsekreterartjänst. Jag har varit personaldirektör – så jag har inte kunnat undvika att värdera hennes såväl intellektuella som mognadsmässiga nivå. Det gör att jag fortfarande inte tror att hon kan vara utrikesminister utan det hela är en ond dröm!

Olle Ljungbeck, Gävle

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till ”Förringar kvinnofrågors betydelse”

  1. Martin skriver:

    Det finns betydligt viktigare saker att hugga på, anser jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s