Vem ÄGER din möjlighet att LEVA?

Manifestet i novellform, kallat Gräsrotsrevolution, innehåller både en historisk och en nutidsskildring följd av konkreta förslag till ett hållbart liv tillsammans med varandra och vår moder jord. Förslag riktade till alla oss gräsrötter och hanterbara för alla, inklusive mindre bemedlade.

Novellmanifestet, som enligt Wikipedia tar dryga timman att läsa, är uppdaterat och redigerat eftersom det är minst lika aktuellt idag som när jag skrev det för 5 år sedan.

Kapitel 1

Vem ÄGER din möjlighet att LEVA?

Långt tillbaka i tiden tillhörde jorden dem som föddes till den, så länge de befann sig på platsen. Tillhörde? Det fanns en självklar helhet mellan jord och människa. Vi vårdade det jorden gav och tackade för gåvan. Allt eftersom drog vi vidare till nya trakter där vi fann näring. Genom hårt arbete tog människan hand om det jorden hade att ge.

Så småningom lärde vi oss göra eld med vars hjälp vi tillverkade redskap av järn. Dem använde vi till att bruka jorden och bygga bostäder. Alla blev inte bofasta, men så småningom de flesta. Jorden tillhörde brukaren – vem annars?

Minns så väl när vi i min barndom besökte bondgården där våra släktingar lever. Gammelfarmor brukade sitta där familjen samlades och ibland deltog hon i någon kökssyssla. Sonen var bonde på gården där det fanns gott om kor. Ett minne som alltid lever kvar är när jag en eftermiddag deltog i att fösa korna från betet genom byns trånga gator längs de vackra korsvirkeshusen in i ladugården för mjölkning.

På gården fanns härliga, kraftfulla hästar som vi fick rida på och i svinstian stank det nästan outhärdligt, men jag stod ut eftersom de gulliga griskultingarna lockade. Där fanns dessutom hönsen med sin galande tupp, jag vet inte hur många katter och alltid jättesöta kattungar. En hund som jag var rädd för vaktade gården. Han löpte kopplad längs en lina tvärs över gårdsplanen och för att hålla mig undan honom så gällde det att beräkna kopplets längd längs med linan. Plötsligt kom han rusandes ur sin koja och skällde förskräckligt, innan han lärde sig att vi hörde till.

På fälten runt byn växte säd och foder till djuren och nära köket fanns grönsakslandet. Bondens son och hans hustru, vilka tycktes arbeta nästan jämt, byggde så småningom ett eget hus på gården och där föddes med tiden fyra barn. Precis som gammelfarmor fick bonden sedan avsluta sitt liv på gården, bland människorna som älskade honom.

De ägde sin gård – vem annars? De kunde leva av sitt arbete, sålde mjölk och kött och hade råd att försörja de familjemedlemmar som inte kunde arbeta.

När jag besökte dem för några år sedan hade man specialiserat sig och mångfalden var borta. Nu var det korvtillverkning som var lönsamt, och glasstillverkning. Flera stora betonghus hade tillkommit på gården. Jag gick igenom det nya boningshuset, men fylldes snart av tomhet. Inte för att det saknades någonting, flotta möbler stod där de skulle och tunga draperier hängde i gardinstängerna. Ekonomin såg på ytan ut att gå bra, men jag började minnas stämningen i det enkla gamla boningshuset. Så hemtrevlig, varm och ombonad med människor i alla de åldrar som rörde sig i huset. Där var man sällan ensam. I nya stora huset mötte jag ingen på jakt efter toan.

ÄLDREBOENDET och PENSIONEN 

Hur hade gammelfarmor på gården avslutat sitt liv idag, i vårt rika land? En gång i veckan hade hon kanske fått hela veckans ranson av vakuumpaketerad mat levererad i plastpåsar, en påse för varje dag. Bara att välja och stoppa i mikron! Att komma ut i friska luften varje dag hade hon nog bara kunnat drömma om. Det har blivit lyxvara i vårt rika land eftersom personalstyrkan ska krympas så mycket som någonsin möjligt. Det ska sparas pengar. Varför?

En del av besparingarna går till att betala de fantastiska lönerna till det lika fantastiska antalet EU-byråkrater som anses behövas för att styra vårt land. En annan del går till att rädda våra banker när bankchefernas spekulationer har misslyckats, så att deras löner trots krisen kan öka fantastiskt. Våra inlånade pengar, som vi knappt får ränta på, räcker nämligen inte alltid till dessa spekulationer.

En annan del av besparingarna går till utvalda inhemska politiker och deras stab, för att den ska kunna växa, få lönepåslag och för att de ska kunna sjösätta kostsamma projekt omringade av för alla obegripliga regler. Regler vars enda syfte är att kunna plocka av dig dina skattepengar.

Samma politiker behöver även dina pengar för att kunna försörja en fantastisk mängd nya röster varje år. De kallar dem flyktingar för att skattebetalarna skall gå med på kostnaden. Idag vet de flesta att bara en liten del av dem är verkliga flyktingar, enligt FN:s Genèvekonvention. Verkliga flyktingar har nämligen sällan råd att ta sig hela vägen till Sverige – landet som är världsberömt för sina generösa bidrag och en befolkning som säger ja till allt dess media vill ha.

Varför inte hjälpa de verkligt utsatta istället för att ösa våra pengar över människor som har andra syften med sin flytt än att fly krig och terror?  Och fram för allt – varför inte sluta bomba sönder deras länder och avrätta deras ledare? Varför inte skämmas över att vi är världens största vapenleverantör per capita? Och varför inte satsa mer än hela krigsvinsten på att återuppbygga det vi förstört där hemma i deras vackra, varma länder?

Tillbaka till hur det är att leva i vårt av vapenförsäljning rika land, med dess fantastiska tekniska framsteg. Det sparas på de utsatta eftersom de varken kan eller vågar föra sin talan. Maten som lagrats några veckor nedkyld i plastpåsen kan ha ett näringsinnehåll sämre än kattmat. Snabbt och billigt ska det vara att nära dem som slitit för vårt samhälle. Var tacksam om du får behålla benet med liggsåret som inte ville läka, ingen hade tid att vända på dig där i sängen på äldreboendet.

POLITIKER 

När vi pratar om politiker verkar det underförstått att det handlar om en inkompetent skara i vars jobb det ingår att leverera lögner. Ungefär som marknadsföringen av en tvivelaktig vara. Det gäller bara att hålla sig precis på gränsen för det tillåtna. Det gäller ju att sälja för att kamma hem vinst. Fulspel för egen vinning inom de ramarna tycks vi ha utvecklat ett nästan gränslöst överseende för. Vi blev sjuka av din vara, den vi betalade för, undernärda av din plan, den vi röstade på, men det är ju ditt jobb, vi har förståelse. Det kallas kapitalism.

Nu handlar politik inte om vilken försörjning som helst. Toppolitikerna tillåts nämligen själva få bestämma både sina löner och sina lagar. De skapar regler som bara gäller för dem, inte för oss skattebetalare, politikernas försörjare. När du går i pension kring 65 års ålder förväntar du dig kanske fortfarande att kunna leva på dina under ett långt yrkesverksamt liv avsatta skattemedel för ändamålet? Det fungerade så ett tag, men hur ser det ut framöver?

När sossestatsminister Göran Persson klubbade igenom vårt nya pensionssystem sade han att om 20 år, när folket förstår vad det egentligen innebär, kommer de att bli besvikna. Han visste alltså att det nya pensionssystemet är ofördelaktigt för oss. Ändå klubbade han igenom det, utan att ge oss rak information och tid till debatt om vad som egentligen väntar oss.

Hur ser det ut med systemet politikerna klubbat igenom för sin egen pension? Gäller samma regler för dem?

Fram till år 2014 innebar deras regelverk att efter två mandatperioders tjänstgöring, d.v.s. 8 år som riksdagsledamot, hade de rätt till pension resten av livet, grundad på en nätt summa av på den tiden 58 300 kronor/månad (en summa som så klart växer stadigt). Inte dumt, eller hur? Politikerna kallade det inte pension, men vad spelar det för roll vad de döper sina alster till? När det innebär försörjning resten av livet är det pension för oss vanligt folk. Oförskämdheten kom dock allmänheten till kännedom så nu har de ändrat den regeln, men bara för nya politiker. Frågan är vad de har skapat för kompensation? De är nämligen experter på att gömma sina förmåner.

Visste du t.ex. att du för varje riksdagsledamot betalar ett s.k. Guldkort på SJ till ett värde av 7 000:-/månad. Det innebär att de reser inte bara gratis kors och tvärs genom landet utan äter även obegränsat 3-rätters middagar ombord. O.s.v.

Förändras och konstrueras oavbrutet nya regler blir folk till slut så förvirrade, trots uppmärksamhet i media, att många bara inte orkar ta till sig snurren. Man stänger av – BINGO för politikern och myndigheterna!

Skatteverket konstruerar nya regler i princip varje månad som alla småföretagare är skyldig att söka reda på. Småföretagaren skulle lätt kunna hålla en anställd sysselsatt heltid bara med den uppgiften, förutom att länsas på ca 60 % av sin inkomst för att försörja de förvirrade regellössen på Skatteverket.

Ställ för skojs skull en fråga till en handläggare på Skatteverket, invänta svar och ställ sedan samma fråga till en annan handläggare. Du lär få två olika svar, men om du nu inte tar reda på det rätta alternativet själv, så har de rätt att straffa dig med fantastiska bötesbelopp. Detta gäller märk väl småföretagare, de stora har råd med skickliga jurister som lotsar dem runt det snåriga regelverket till dess de knappt betalar någon skatt alls.

Dessutom ägnar sig våra politiker åt att skriva under det ena EU-avtalet efter det andra utan att först informera oss medborgare om vad det EGENTLIGEN innebär. Dessa politiker har t.o.m. ändrat vår grundlag utan att folket fick veta vad som pågick, eftersom tystnaden om förändringen var tämligen total i media. De flesta vet numer att den reella regeringsmakten är flyttad till Bryssel. Det skedde lagvidrigt utan föregående ärlig information från våra politiker/media och därmed möjlighet till debatt.

Tillbaka till vår gammelfarmor. Reinfeldt talade i ett sommartal i Almedalen med förtjusning om ”det nya åldrandet”. Nu kommer det inte längre handla om att bara koppla av, vilket ju är tråkigt, eller hur? Nej, nu handlar åldrandet om den fantastiska möjligheten att starta eget företag när du fyllt 70.

Tänk så kul, du kanske kommer arbeta när du är 80! Då är du naturligtvis pigg som en lärka, i alla fall med moderaterna vid makten. Vi har helt plötsligt blivit så friska så vi kan starta nya företag när vi är 70 och jobba till vi är 80, eller längre.

Läste just ur en studie att andelen demenssjuka ökat med 40 % under 5-7 års tid. Allergierna ökar, neuropsykiatriska sjukdomar ökar och inte minst cancern ökar.

Ifall du tycker jag överdriver när jag talar om att politikerna försnillar våra pengar så vill jag upplysa dig om följande. Vi önskar det vore ett unikt exempel.

KÖKET

Om du ska köpa ett nytt kök på Ikea får du räkna med att summan för ditt färdiga kök hamnar kring 50 000 kronor, ifall du hoppar över lyxen. Vad tror du att politikerna plockar av dig när de i ett äldreboende ska bygga ett ”tillagningskök” som det numer heter? Ett tag fick de för sig att man inte skulle laga mat på våra äldreboenden, utan istället skulle man ha s.k. ”förvaringskök” specialiserade för plastpåsarna – du vet, de med kattmat i. Nu har de dock kommit fram till att det är bra att laga mat på äldreboendet och därför ska det istället byggas ”tillagningskök”. Ifall dina skattepengar räcker vill säga.

Vi räknar med att kring 50 personer lever på äldreboendet medan vår villa bebos av ca 5 personer. Ökar vi därför summan för köket i äldreboendet 10 gånger, så hamnar vi på 500 000 kronor. När fler samsas om samma kök brukar det bli billigare – man köper ju inte 10 spisar och 10 kylskåp, men eftersom vi vet att allt politiker tar i blir mycket dyrare än befogat, så höjer vi generöst priset för deras kök till 1 miljon kronor.

Kostar politikernas kök verkligen så mycket? En miljon kan man ju bygga en hel villa för, i alla fall innan massinvandringen! Nej, kära Herr och Fru Skattebetalare, politikernas kök kostar inte en miljon kronor, de plockar av dig ungefär 4,5 miljoner kronor för att bygga ”tillagningsköket”!

Du kanske vet att det är strängt förbjudet att ta in jordig potatis i ett sådant kök? Den måste först sköljas, vilket betyder att det måste byggas extra innan potatisen får tillåtelse att beträda det sterila boendet. Ett boende så befriat som möjligt från härliga dofter du känner igen, annat än rengöringsmedel om du nu gillar den lukten, och kanske urin. Så befriat som möjligt från allt hemtrevligt du minns från ditt liv. Sterilt ska det vara! Det finns massor av lagtext att följa som leder till den vanvettiga kostnaden för köket.

(Att demens brukar minska genom igenkänning är ingenting en politiker tar hänsyn till.)

BANKEN och BONDEN

Åter till vår bonde, men nu tar vi en titt på dagens bonde. Äger han sin gård? Om han är stor och mycket rik, kanske. Annars äger banken gården. Bonden kämpar resten av livet med att betala av lånen till banken. När han dör kanske sonen tar över lånen. Förr tog sonen över gården, inte som skuld utan som tillgång.

Hur många äger sin bostad idag? Oftast äger banken i alla fall största delen. Utom den äldre generationen som på den tiden kunde ha råd att köpa sin bostad utan jättelika banklån.

Ändå har vi blivit rikare. Eller blir vi bara lurade? Gemene man tycks äga allt mindre av värde, medan få äger allt mer, äger det som vi behöver för att kunna leva. Borde det inte tillhöra oss? Många äger ingenting, egentligen, fast de har mer prylar än någonsin. Prylar som inte betyder någonting för överlevnaden.

Vad är det då som har blivit bättre, egentligen? Håller vi kanske på med en evig rundgång i ett slags slaveri som vi inte tar oss ur? Vi tror att vi blivit rikare, fast någonstans på vägen hamnade vi i skulder och rätt som det var så övergick vårt ägande i några få makthavares händer. Precis som kungen en gång i tiden ägde det mesta, medan stor del av folket var kuvade, livegna.

Vi tror att vi är fria, att de kuvade lever någon annanstans eller hör historien till, men undrar om vi inte en vacker dag kommer vakna upp och inse att vi egentligen har ingenting. Att vi blivit grundlurade på ett smygande, lömskt sätt medvetet iscensatt medan vi slumrade under medias och utbildningssystemets hjärntvätt. Sömnaktigt varit dumma nog att rösta fram lömska politikerna som förvrider sanningen.

Många lever visst fortfarande i tron att staten även fortsättningsvis är räddaren i nöden. Politikerna vill så klart få oss att tro det. Vi har vant oss vid att bidragen bara trillar in i Sverige. Har vi råd att betala välfärden för ca 100 000 nyanlända varje år nu, så ska vi väl ha råd att göra det framöver också, tycks vara tron. Råd och råd, det handlar om lånade pengar, men dom trillar ju in. Utlånade i slutändan av dem som vinner på spektaklet.

Under många år har det inte spelat någon roll vem som egentligen äger din möjlighet att överleva. Pappa staten såg som sagt till att vi fick det vi behövde, men tycker du vi kan lita på dagens politiker med tanke på hur de agerat de senaste åren? Med tanke på att det inte längre är vi utan banken som äger vår möjlighet till överlevnad, äger vårt boende och kanske vår trädgård med odlingsmöjlighet, tillgång till vatten och något träd att göra ved av under kalla vintern om pengarna inte längre strömmar in till elräkningen.

Litar vi på banken? Bankcheferna verkar ju vara moraliskt ansvarstagande människor, kanske du säger? Nej, jag tror inte du säger det. Du kanske har hört att banken har lånat ut dina sparpengar i snitt 9 gånger. Om alla skulle gå till banken och vilja plocka ut sina tillgångar samtidigt, skulle den inte kunna ge folk det som tillhör dem. Dina besparingar är med andra ord egentligen bara en bluff.

Vad tänker du köpa mat med när dina pengar inte lämnas ut? Vem vill köpa din fantastiska mobiltelefon då? Eller platt-TV:n? Alla andra prylar? Din belånade bostadsrätt eller villa vill ingen köpa till summan som återstår att amortera. Det kan du fråga många nyfattiga i USA om, de vet hur det känns. De flyttade in hos sina släktingar eller bodde i husvagn och var beroende av soppköket kyrkan bjöd på när kraschen slog till. Bara några månader tidigare såg deras liv ut som hos oss.

Du kanske säger: – ”Staten löser det här i Sverige. Vi har det alltid bättre än i andra länder.”

Jag är inte alls säker och därför fortsätter jag.

Detta inlägg publicerades i Gräsrotstankar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vem ÄGER din möjlighet att LEVA?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.