”PANGSION” – INKOMSTEN SOM SMÄLLER HÖGST!

Av Brage Norin

MÅLET I LIVET ÄR ATT VARA FRI.

Så länge man älskar att arbeta är allt Okay. Samhällsmaskineriet måste funka. Men en vacker dag vill man inte fara till jobbet. Då måste man vara väl förberedd. Att sluta jobba är inte så enkelt. Allt beror hur man har seglat fram i livet. Jag tror att jag har några goda råd att ge:

1: Att bo nästan gratis är det viktigaste.

När ungarna har lämnat boet måste man bosätta sig i en liten skokartong på max 70 kvadratmeter. Den lilla bostaden måste vara ”idiotisolerad”. Direkt-el är självklart – helst ihop med en vedeldad kamin som man tycker om. När vintern är som kallast är en eld av stor glädje. Se till att ingen sotare närmar sig huset. Kaminen finns där men används naturligtvis inte. Du får eldningsförbud – men vad gör väl det. Om kvällarna eldar man lika fullt sin kamin – utan samhällets förmyndarskap.

Den välisolerade lilla bostaden kostar nästan ingenting att hålla varm året runt. Försäkringen av ”skokartongen” är mycket låg. Taxeringsvärdet av din fastighet är också mycket låg. Alla dessa kostnader – el, försäkring och fastighetsskatt tillsammans – ligger under 1 500 kr/mån. Soptömning och slamtömning kommer man inte undan. En total ”varmhyra” – där precis allt ingår – får inte överstiga 2 000 kr/månad. (Vi bor i Ubbyn för cirka 1 750 kr/månad).

2: Man måste bo på landet.

Alla matrester ges till djuren – rävar, fåglar, ekorrar, möss och massor av småkryp. Man ska leva tillsammans med allt levande som trivs i skogarna. På det sättet lockar man djuret närmare sitt hus. Ingen egen tunna för kompost med andra ord. Man har sin egen kompost. Soptömningen blir både enklare, mera trivsam och lite billigare.

3: Man måste odla nästan all vegetarisk mat själva.

Växthus ute på gården, ett växtrum i huset med fönster mot söder, massor av bärbuskar och äppelträd och jordgubbar är ett måste. Sallader, tomater, gurka, paprika, grönkål, squash, chili, pepperoni, bönor av olika slag, spenat – allt måste växa i dina växthus och på din gård.

4: Man måste bo vid en sjö.

En roddbåt är ett måste. Att få napp är livets mening. Dessutom är det mycket ”rogivande” att ro en båt. Gäddan måste ”eldas av skinnet”. Grilla gäddan direkt på en stor glödbädd efter fisket. Grilla bara gäddan så att skinnet svartnar. Ta bort det brända skinnhöljet – och rensa fisken. Vips har du det finaste fiskkött som tänkas kan – helt utan ”gäddlukt”. Rökt gädda  är också en delikatess utan like. Gädda och abborre och gös är fina insjöfiskar – under förutsättning att sjöns vatten är rent. Småfisk ger du till katten – din egen katt eller grannens katt. Då blir katten glad.

5: Man måste även fiska i norska fjordar. 

Minst två frysboxar måste vara fulla med fisk på hösten. Marin kost är extremt nyttigt. Torsk, sej, makrill, rödspätta och hälleflundrafilé är obligatoriskt. Varje midsommar fiskar man i den ljusa sommarnatten i norska fjordar. Ingen semester går upp mot en sådan semester.

Har du med dig 30 kg fiskfilé efter norge-fisket kostar semestern nästan ingenting. Maten du får med dig hem är helt ovärderlig. Ingen fisk kan mäta sig med den fisk du fångat själv.

6: En fjällstuga är ett måste.

”Arctic char” – fjällröding – fiskas på isen under våren. Små vackra rödingar från fjällvärlden smakar ”lika gott som himlen”. De större rödingarna gravas. Gravad röding kan få vem som helst att bli galen. Man stönar som ett djur när man äter denna delikatess. På sommaren nappar laxöringen. Denna fisk är också en snygging – och den är förfärligt god.

7: Man måste ha en bastu överallt – hemma och i stugan i fjällen.

Efter isfisket sitter en bastu perfekt. Därefter tar man några öl i ”relaxen”. En bastu utan relax är bortkastat. Att sitta ner efter bastun och värdera fisket är obligatoriskt. Att snacka om snöskotrar är också viktigt.

8: Sätt upp massor av fågelbon – småfågelholkar, svalbon, knipholkar och fladdermusholkar. 

Att leva med naturen betyder att du fixar bostäder åt nästan allt levande. Fåglarnas sång är genetiskt lagrat i vårt inre. Att njuta av alla dessa sånger är helt underbart. Lär dig allt om fåglar. Då kan man njuta av fåglarnas musik mycket mera.

9: Plocka bär och svamp till förbannelse.

Sluta köpa svineriet ”läskedryck”. Hela naturen bjuder på safter av alla slag. Hemkokt saft från svarta vinbär, lingon, blåbär, kråkbär, rabarber – det finns inga gränser på de delikatesser som naturen bjuder på.

10: Om man vill nå upp till den absoluta toppen – ”the Mountain Top” får man tänka sig för noga.

  • En bäck från sjön som rinner över tomten är en ren gudagåva. Då kan man med en grävskopa bygga sin egen lagun. Då behöver man inte gå ner till sjön för att bada. En egen naturlig swimmingpool är en sanslös lyx. Bygg ut poolen tills du är supernöjd. Även om grävskopan kostar pengar så är kostnaderna för din pool minimala – noll underhåll.
  • Massor av varmbonade ”Friggebodar” måste finnas till alla barn/barnbarn när dom hälsar på. Hela släkten måste rymmas samtidigt. Bygg ett komplett fritidsområde där dina nära och kära stormtrivs.
  • Massor av parkeringsplatser måste finnas. Plats för husvagn/husbil är naturligtvis också nödvändigt.

VALET ÄR FRITT.

Man kan sitta framför TV:n och samtidigt trycka på mobiltelefonens knappar – man kan kolla TV:n och ”tjatta” samtidigt. Man kan fara till en camping med ett tusen husvagnar sida vid sida. Där kan man grilla mat kl 18:00 och öppna en öl och må gott. Man kan njuta av bilbingo – det är bra för idrottsverksamheten.

Troligen är det bara några få som vill bo inne i naturen. Vi är så olika. Men innerst inne funderar jag om inte nästan alla människor skulle trivas bäst i naturen. Jag begriper mig inte på normala människor. Är de stressens fångar – eller är det jag som är galen?

När du får ”pangsion” är du i himlen. Först då är di fri. Gå i pension så fort som möjligt!!!

Brage Norin – Skogså Tankesmedja.

 

Försöker som jag berättat bygga mitt liv i dom banorna och här är min variant 😉

Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.