REKO

Trenden med att handla närproducerat fortsätter växa. Känner du till FB-grupperna man kan ansluta sig till för att kunna handla direkt från producenten och slippa dyra mellanhänderna som under långa transportvägar sänker matens näringsinnehåll till nästan Zero? Här en förebild i Linköping och det finns fler! Prata med gårdsägaren i närheten och skapa nya grupper!

grönsaker

Reko-konceptet kommer från Finland där för övrigt mycket sunt verkar växa! Se deras skola t ex, motsatsen till vår, vilket kortfattat innebär att i Finland satsar man på bra lärarutbildning för att sedan ge läraren ansvar för pedagogiken medan man i Sverige låter outbildade inkompetenta politiker lägga näsan i blöt i varje detalj inom skolan. Läraren står där i princip handlingsförlamad med 1000 skyldigheter inte gentemot eleverna men för att tillfredställa politikernas korkade krav. Resultat: Sverige har landat på botten från toppen i den jämförande internationella Pisa-studien medan Finland ligger i topp. Jo för all del, vi vet alla att det inte är enda förklaringen, jag behöver inte nämna den andra, den ser snart varje icke ihjälhjärntvättad Svensson.

Tillbaka till temat sunt alternativsamhälle, även beskrivet här. Tänk om vi snart kan gå med i en FB-grupp som förmedlar producenter av riktig mjölk, jag menar köpa mjölk direkt från bonden eftersom den då är både färsk istället för ca 2 veckor gammal (bara mejeriets stämpel på mjölkpaketet är färsk) och näringsrik. Mejeriet sönderprocessar nämligen mjölken så den blir i princip livsfarlig, se här.

Tänk om FB då låter bli att censurera sådana grupper! I så fall skulle vi kunna få del av den nyttiga mjölken som kon producerar, utan livsfarliga mellanhänder. Eller varför inte gå direkt till mjölkbonden 🙂

mjölkko

Detta inlägg publicerades i Gräsrotstankar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till REKO

  1. Conny skriver:

    Verkligen rekommenderbart. I Borås Reko-ring är det nu +5000 medlemmar och mycket trevlig stämning när vi hämtar våra beställda saker. https://www.facebook.com/groups/1858258964415221/

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.