Kraftig ökning av cancer i huvud- och halsområdet

Från Kalle Hellberg

Pressmeddelande från Strålskyddsstiftelsen den 10 januari 2018:

Kraftig ökning av cancer i huvud- och halsområdet enligt ny cancerstatistik

Antalet människor som drabbas av cancer i huvud- och halsområdet ökar kraftigt i Sverige enligt Socialstyrelsens nya cancerstatistik. Cancer i sköldkörtel och i munnen hör till de cancerformer som ökar mest. Men även hypofystumörer ökar mycket. Bland män i åldern 50-79 år ökar även den elakartade formen av hjärntumör, gliom grad 3-4, tydligt. Ökningen av dessa cancerformer kan befaras vara en konsekvens av strålning från mobiltelefoner som exponerar huvud- och halsområdet mest vid användning mot huvudet. Ökningen har sammanfallit tidsmässigt med den kraftigt ökande användningen.

Sköldkörtelcancer, cancer i munnen, svalget och på tungan samt hypofyscancer hör till de cancerformer som ökar mycket under senare tid enligt cancerregistrets senaste statistik. Men även aggressiv, elakartad hjärntumör gliom grad 3-4  ökar.

I den åldersgrupp där de förmodat längsta mobilanvändarna finns, åldersgruppen 50-79 år, ses en tydligare ökning bland män av den elakartade hjärntumören gliom grad 3-4. I denna grupp finns många som började använda mobilen för drygt 25 år sedan, dvs tidigt 1990-tal. De var då mellan 25 och 55 år.

Se alla diagram för sköldkörtelcancer, cancer i munnen, hypofyscancer och elakartad hjärntumör.

Omedelbara åtgärder behövs

Sammanfattningsvis visar den senaste cancerstatistiken att cancer i huvud- och halsområdet ökar kraftigt och oroväckande samt har sammanfallit tidsmässigt med användningen av mobiltelefoner. Forskningen har visat att mobilstrålning kan orsaka och främja tumörer, skada cellers DNA, orsaka oxidativ stress, samt öka förekomsten av hjärntumörer, gliom, bland mobiltelefonanvändare.

Ledande cancerexperter, såväl från Sverige som internationellt, anser mot bakgrund av de ökande vetenskapliga beläggen att mobilstrålning bör betraktas som cancerogen för människa, i högsta cancerklassen enligt IARC, grupp 1. I samma grupp finns tobak, asbest, dioxin.

Strålsäkerhetsmyndigheten hävdade i maj 2016 att misstanken om hälsorisker pga mobilstrålning skulle minskat under senare år. Som huvudargument anförs att cancerstatistiken inte visar att antalet fall av hjärntumörer skulle öka. Den nya cancerstatistiken visar tydligt att argumentet inte bara är omoraliskt och oetiskt utan även allvarligt felaktigt.

Strålskyddsstiftelsen uppmanar ansvariga beslutsfattare att

  1. Omgående informera allmänheten om de allvarliga långsiktiga hälsoriskerna med mobilanvändning och ge råd för hur de kan minskas i samråd med experter som är oberoende från telekom/IT-industrin. Kaliforniens folkhälsomyndighet gav i december 2017 ut en broschyr med rekommendationer om hur exponering för strålning kan minskas.
  2. Rikta information särskilt till lärare samt föräldrar, eftersom barn är särskilt känsliga och absorberar mer strålning, något som den franska myndigheten ANSES pekade på år 2016.
  3. Införa förbud för mobiler i skolor och förskolor, precis som regeringen i Frankrike nyligen beslutat om
  4. Styra så att trådbunden teknik används i skolor, på sjukhus och i äldrevården mm.

Läs hela pressmeddelandet och mer info om forskningen här.

Kontakt:

Mona Nilsson

Strålskyddsstiftelsen

www.stralskyddsstiftelsen.se

Telefon: 08-560 512 13

Arbetar med utgångspunkt från

Europarådet resolution 1815 maj 2011.

Alla måste få veta om riskerna. Barn är extra känsliga.

Stöd vårt arbete Bankgiro 814-8504

Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.