”Varför har bara Sverige tagit bort tjänstemannaansvaret och hur påverkas din vardag?”

Ur NewsVoice – Tack till skribent Ulf Bittner och Tack för tipset Kalle Hellberg som säger – Bra och viktig artikel – sprid!

Läs även kommentarerna! Jag tar upp del av Jan Norbergs kommentar –

”Dvs respekten för ”lika inför lagen principen” är då helt satt på undantag, där tjänstemän och politiker är väl medvetna om sin straffimmunitet och agerar som om det offentliga skall skyddas till varje pris. Mot medborgarnas intressen, man tar sig för pannan och undrar varför detta får fortgå.

Känslan av vanmakt infinner sig och frågan inför valet måste bli, vilket parti tänker tydligt och klart åta sig att lägga fram ett lagändringsförslag så att vi får tillbaka det personliga ansvaret hos offentliga tjänstemän och politiker??

Det parti som lovar detta innan valet får åtminstone min röst.”

– eftersom jag vill svara på frågan:

Under min tid som politiker för Sverigedemokraterna lämnade jag in motionen Återinför tjänstemannaansvaret till Landsdagarna 2013. Partistyrelsen avslog motionen, men blev nedröstade av ombuden! Med andra ord bör SD arbeta för ett återinförande, men vi får nog utgå från att det blir motvilligt gjort, eller inte gjort alls, eftersom partistyrelsen nog vill ha det så gott som de har det nu.

Sådant blev med tiden allmänt mitt intryck av SD:s ledande skikt. Låt bli att störa oss nu när vi fått så fina löner, så fina förmåner, så fina lokaler långt bort från våra tidigare kneg, men vi fortsätter så klart prata som om vi ville det vi en gång trodde oss stå för!

Med andra ord, mitt intryck är att de blivit som alla andra riksdagspartier – karriärister som är rädda om inte folket men sina löner.

Detta trots att Jan Norberg lite längre ner i kommentarsfältet svarat på sin egen fråga:

Jag tog mig för att kontrollera sign ThomasJ:s påstående om att SD motionerat om återinfört ämbetsmannansvar, och minsann har SD motionerat om detta så sent som 2017.

https://sd.se/wp-content/uploads/2017/05/Budget-2017-Utan.pdf

På sidan 33, under pkt 5.3 så återfinns följande:

”Sverigedemokraterna vill sedan tidigare återinföra en variant av det så kallade ämbetsmannaansvaret som avskaffades i Sverige 1976. Med hänsyn till att välfärdens verksamheter är offentligt finansierade bör ett sådant återinförande avse tjänstemän i sådana verksamheter, oaktat själva driftsformen. Om man därför av ”försummelse, oförstånd eller oskicklighet” åsidosätter sådant man är påbjuden enligt lag, förordning
eller motsvarande kan man bli straffrättsligt skyldig.”

För min del verkar det som att SD i nuläget förtjänar att övervägas som det parti vilket får min röst i höstens val.”

Själv tror jag inget av nuvarande 8 riksdagpartier förtjänar vår röst. Jag skulle vilja ge min till den vakna och ärliga delen av folket! D.v.s. jag vet fortfarande inte hur jag ska lägga min röst, men har startat en Sanningskommission och ”riksrätt”.

Du som vill lämna datorn för en stund och agera där ute i verkligheten – Välkommen att höra av dig antingen i kommentarsfältet efter texten eller på en FB-sida vi vill använda för ändamålet: MagMa-Direkdemokrati.

Texten kopierad ur NewsVoice:

Ulf Bittner: Varför har bara Sverige tagit bort tjänstemannaansvaret och hur påverkas din vardag?

 

Av Skribent 12 Feb, 2018

Ulf-Bittner-foto-Arbetsgruppen-AMBU-768x550
Ulf Bittner – Foto: Arbetsgruppen AMBU

 

En lång rad av lagvidriga övergrepp sker i Sverige mot olika kategorier av medborgare, men ingen ansvarig lagförs. Hur kan det komma sig att vi har en Stat i staten (Deep State)? Det frågar sig Ulf Bittner som ifrågasätter varför vi fortsätter acceptera det borttagna tjänstemannaansvaret som våra politiker och myndighetsrepresentanter åtnjuter i form av straffimmunitet.

Text: Ulf Bittner

En av den senaste tidens händelser har väckt stor uppmärksamhet, så också här ibland NewsVoice läsare. Nämligen att dagens politiker försöker ändra grundlagen till förfång för medborgarnas möjligheter att begära ut offentliga handlingar, det skall tydligen bara vara vissa förunnat.

Frågan vi alla måste ställa oss är: varför politikerna ytterligare vill begränsa medborgarnas lagenliga möjligheter att begära ut offentliga handlingar?

Debatten rasar med hänsyn till att man försöker stoppa fake news osv, men det handlar om betydligare viktigare saker än så. Politikerna vill med denna grundlagsändring ytterligare fjärma sig från sina medborgare och deras möjligheter att ställa dem och deras hantlangare inom myndighetsvärlden till svars, bortom räckhåll för oss alla medborgare.


Vi befinner oss redan, sedan Palme-regeringen 1975 tog bort detta tjänstemanna-ansvar, på ett sluttande plan ur rättssäkerhetssynpunkt. Om vi inte kan begära ut offentliga handlingar så kan vi ju heller inte ställa ansvariga till svars för sina gärningar. Bananrepublik?


Redan idag så löper svenska politiker och myndighetsutövare fri lejd med hänsyn till det borttagna tjänstemanna-ansvaret, en ynnest som inte tillkommer deras kollegor i Norge, Danmark och Finland. Man kan ju retoriskt fråga sig Varför?

Svenska politiker och tjänstemän inom offentlig sektor bryter dagligen mot en lång rad olika svenska lagar, men inget händer ur straffrättslig synpunkt, de åtnjuter straffimmunitet med hänsyn till det borttagna tjänstemanna-ansvaret. I de fall där det rent hypotetiskt (brottet skall då anses som grovt och rendera minst 2 års fängelse i straffskalan) är det möjligt att utkräva ett personligt ansvar, men dessa individer behöver inget frukta pga en omfattande korruption inom de rättsvårdande myndigheterna.

Skulle i extremfallet en åklagare göra något så ovanligt som att väcka åtal så litar vederbörande på att domstolskedjan friar eller bedömer brottet som ringa och att rättsväsendet därmed låter dessa illdådsmän och kvinnor löpa fria från straff.

Det eliminerade tjänstemannaansvaret – hur kan då detta få fortgå?

Det är nog tyvärr så att politiker och tjänstemän inom den offentliga världen själva bestämt sig för vilka lagar som skall gälla andra och att dessa lagar inte med nödvändighet också skall gälla dem själva.

Förklaringen brukar ofta landa i att det då skulle bli ännu svårare att rekrytera såväl politiker som tjänstemän inom offentlig sektor, att en vanlig medborgare eller privat företagare blir straffad direkt om denne bryter mot någon av de lagar som instiftats av dessa politiker, det är ju en helt annan sak. Var är likabehandlingen inför lagarna?

En djupare studie av denna mycket omfattande korruption inom svenska motsvarigheten till det amerikanska begreppet Deep State (Stat i Staten) eller visar att Sverige förmodligen är långt mer korrupt än USA.


Jag har varit i kontakt med en hel del av den svenska eliten inom förvaltningsrätt och de säger alla med en mun, ”återinför tjänstemanna-ansvaret”, annars kan vi bara se på när Sverige korrumperas i allt snabbare takt.


Våra grannländer

Tittar man på hur det fungerar i våra nordiska grannländer så ser man ju en betydande skillnad i respekten för sina medborgare, ta bara migrationskaoset och alla dess konsekvenser för olika kategorier svenskar.

I våra grannländer skulle tex Migrationsverkets tjänstemän straffas direkt om de så uppenbart bröt mot instiftade lagar eller varför inte ta Dan Eliassons illgärningar då han var GD för Försäkringskassan eller sin tid som GD för Polisen. Nejdå, han befordrades istället snett uppåt med bibehållen lön när kritiken blev för stor. Korruption så det förslår.

Det vore synnerligen intressant att få veta vad vi gemensamt kan göra inför valet i höst, förutom kravet på ett återinfört tjänstemanna-ansvar så blir kravet på en författningsdomstol mina bidrag. Vilka blir dina bidrag?

Text: Ulf Bittner

Detta inlägg publicerades i Raseringspolitik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Varför har bara Sverige tagit bort tjänstemannaansvaret och hur påverkas din vardag?”

  1. larserik9 skriver:

    Japp! Läste den på FB och den är tänkvärd.

    Skickat från min Samsung Galaxy-smartphone.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.