BSS på Visingsö

P_20180825_133350

Tänk att de redan på 1600-talet visste vad som skulle hända i Sverige 😁 Bilder från mycket vackra Brahekyrkan på Visingsö

P_20180825_133000

Särskilt dessa änglar fascinerade mig och jag var osäker på om det handlade om något makaber modern konst eller äkta 1600-tal

P_20180825_135654

Jo du har rätt, det är 1600-tal 🙂

P_20180825_135717

När jag lyssnar på den här intervjun – tack hllviken för tipset! – så kan jag bara meddela att på Visingsö kan du fortfarande uppleva det trygga och välvårdade Sverige vi som har några år på nacken minns.

Vi tillbringade några semesterdagar här och njöt i fulla drag av lugnet, skönheten och alla med omsorg vårdade platser. En dag ville vi inta vår matsäck på södra udden och som vanligt var det lätt att hitta trevlig och bekväm plats för ändamålet med bästa utsikt över Vättern. Trästolar och bord verkade finnas överallt där vi önskade dem.

– Varsågoda slå er ner, vi håller rent och snyggt för allas trevnad!

På en sådan plats hittade vi en liten låda där man frivilligt kunde bidra med pengar för skötseln. Vi grillade och undrade om vi skulle hinna äta innan regnet kom. Vi hann nästan 😉 Innan vi lämnade platsen hamnade kontanter i lådan som tack. Vad hade hänt med den lådan i f.d. sommarstugeområdet i södra Norrköping där vi bor nu? Inte pga grannarna men no-go-zonerna i nära anslutning…

Grilla vid Vättern

Tillbaka till idyllen. Där vi intog vår matsäck på södra udden fanns även en liten träbyggnad med väggar och tak som innehöll pump för cykeln samt ett skåp med små fack med glasfönster innehållande godis och läsk. De var vanliga förr och nu vet vi vad som hade hänt med det skåpet om… Inte en godisbit/läsk kvar och glassplitter överallt.

Tillbaka till idyllen. En underbar ort på ön jag varmt rekommenerar dig att besöka heter Tempelgården där du kan njuta av härliga målningar av konstnären Olle Krantz. Även här en låda för frivilliga bidrag. Vi gillar kontanter men du kan även swisha ifall du är i dåligt sällskap 😂

P_20180825_114855

I Parthenon fanns denna text att meditera över

P_20180825_120313

Det vackra bostadshuset på gården, där jag f.ö. åt godaste räckmackan, på ekologiskt bröd

P_20180825_114937

Ön bjöd även på en härlig sandstrand och vi promenerade barfota vid strandkanten så långt det gick

20180825_111037

En liten bit nedanför vandrarhemmet där vi bodde njöt vi av vackra solnedgångar, sittandes på en sten eller en av alla bekväma trästolar den välvilliga befolkningen bjöd på

Solnedgång Visingsö

Solnedgång Visingsö 2

Längs vägen tillbaka sken augustimånen emot oss

Måne 2 dagar innan full Visingsö

2 dagar kvar till fullmåne

Månen igen    Måne samma kväll

På tal om hela stolar till allmänhetens njutning. Minns när vi firade midsommar här hemma i anslutning till kolonilotter befolkade främst utifrån. Innan firandet började spatserade en invandrare från en av lotterna frankt fram, tog en stol av oss, mitt framför ögonen på oss, gick tillbaka till sin lott, satte sig och ansåg nu stolen vara hans ägodel. Ingen svenne orkade bråka så han fick behålla stolen han stulit. Hade vi ringt polisen så vet alla vad som hänt. Ingenting. Struntsaker medan de dagligen bränner, rånar, våldtar och mördar utan att…

Nej hu så tråkigt – tillbaka till nostalgitrippen till Visingsö. Jag var där för första gången så att tala om nostalgi är att ta i, men känslan vi fick var nostalgi, så mycket trevnad och tillit på en främmande ort. Kommer våra barn och barnbarn få uppleva det i framtidens Sverige? Det är val snart.

Avslutar med trevliga Visingsö där jag tycker den här hästen liknar Pippi Långstrumps Lilla gubben

Lilla Gubben

Han var inte ensam

Hästar

Inte jag heller 😉

Detta inlägg publicerades i Trevligare. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till BSS på Visingsö

  1. hllviken skriver:

    Tack för dessa bilder!
    Jag har själv många minnen med familjen, speciellt östra sidan av Vättern och Visingsö!

    Gillad av 2 personer

  2. hllviken skriver:

    Braheätten tillhör en av de mest inflytelserika i svensk historia.

    Vid en guidad tur i Schloß Bad Homburg i Tyskland reagerade jag på att jättestora tavlor på Margareta A. Brahe hängde på väggarna. Vad gjorde hon i kejsar Wilhelm II sommarresidens?

    Guiden berättade då att slottet köptes med svenska skattepengar efter 30-åriga kriget. Hela jag såg ut som ett levande frågetecken.
    Då berättade hon vidare att 57 åriga Margareta A. Brahe gifte sig med 27-årige Frederick II, landgreve av Hessen–Homburg. Den svenska adelsdamen var en av Sveriges rikaste och hon köpte slottet.

    http://wikivisually.com/wiki/Margareta_Brahe
    http://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Bad_Homburg

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.