Ovärdig sjukvård

Av Olle Ljungbeck

Vi som nu nått ålderns höst och var med om att bygga välfärdssamhället förväntade oss inga premier för vår strävan men vi önskade oss inte hellerden fruktansvärda situation på många av välfärdens område som sjuklövern gett oss.

Vi som står bakom denna artikel är två personer på 86 resp 81 år. Jag 86 år började mitt arbetsliv vid 15 års ålder och min nära anförvant 81 år i slutet av tonåren. Vi har därefter arbetat till uppnådd pensionsålder. Vi har i stort sett varit friska hela livet och aldrig behövt anlita vårt samhälles skyddsnät.

När min nära anhörig därför blev sjuk och vände sig till vår hälsocentral den 11/7 -18 förväntade vi oss att få hjälp från en fungerande sjukvård.

Min anförvant sökte sig till hälsocentralen för besvärande magproblem. Vid detta första besök fick vi som enda hjälp allmänna råd med uppmaningen att återkomma om besvären ej gav sig. Det gjorde de emellertid inte. Nya kontakter med hälsocentralen den 19/7, 23/7 samtidigt bokades kontakt med hennes ord läkare 6/8. Ny kontakt 27/7 då besvären tilltagit, men fortfarande endast allmänna råd. Åter ny kontakt 1/8 utan åtgärd, endast ny läkartid. Nytt besök 6/8 utan åtgärd trots att vi redan vid tidigare tillfälle begärt remiss till lasarettet. Nytt besök 9/8.

Precis inkommen i undersökningsrummet svimmar patienten och ambulans larmas. Väl framkommen dit meddelar undersökande läkare att operation måste genomföras inom två timmar. Vid denna visar det sig att patienten har brustet magsår. Det hör till saken att under hela denna tid hade patienten endast rekommenderats receptfria smärtstillande tabletter.

Efter operationen beslöts att hon skulle få en KAD. Det planerades att denna skulle sitta till 14/9. 10/9 fick hon problem då det visade sig att hon fått bakterier varvid hon initialt fick antibiotika, som snart byttes mot annan sådan. Sammanlagt fick hon byta antibiotika 8 gånger.

Efter detta går hon på långtidsbehandling med två antibiotika som hon skall ta i 3 månader. Hon har också under perioden fått växlat mellan att inte ha katod och att ha sådan. Till saken hör att hon vid första besöken endast fick träffa utomeuropeiska läkare som vid flera tillfällen ej kunde ställa diagnos och därför uppmanade henne av vakta tills kunnig läkare fanns på plats.

Under hela tidsperioden har hon behandlats av ett flertal läkare. Sammanlagt troligen ett tiotal. Vi har då kunnat konstatera att de i vissa fall haft helt olika uppfattningar om behandlingen. Sålunda har några uppmanat henne dricka upp till 3 liter vatten pr dygn medan andra kanske 1,5 liter. Det som till slut fick oss att tvivla på behandlingen var att det visade sig att hon led av saltbrist. Några av läkarna förklarade att det är självklart att såväl salt som andra mineraler utsöndras ur kroppen med för mycket intagande av vatten. Den siste läkaren ordinerade därför särskilda salttabletter att tas 2-3 gånger om dagen.

Hon är fortfarande inte frisk utan går på ett flertal mediciner därav två långtidsverkande. Vad vi vill påtala utöver ovanstående är följande. En patient bör inte lämnas förrän vederbörande är friskförklarad. Vederbörande bör alltid få en ny tid tills hon/han är frisk. Vi har varje gång efter att en medicinkur avslutats (ofta efter fem dagar) på nytt själva fått kontakta alternativt hälsocentral, akuten och familjejouren. Att nå dessa för att få göra ett besök kan många gånger vara omöjligt och vad gör jag då om jag är väldigt dålig?

Vi har vid ett flertal tillfällen fått besöka såväl hälsocentral, akuten, familjejouren samma dag för att bli hjälpta. Ibland har vi tvingats besöka akuten mitt i natten. En natt tvingades vi uppsöka denna kl 03.30. Vid detta tillfälle var den helt obemannad och låst och ingen personal. Vi fick banka och telefonera och på olika sätt ge oss tillkänna och kom så småningom in.

Med hänsyn till vår ålder tar detta ganska hårt på krafterna. Vi for med egen bil. Vid ett annat tillfälle hade man lovat att besöka oss i hemmet vid kvällstiden men gav återbud. Jag tvingades då trots ett fruktansvärt oväder forsla oss in till akuten.

Vi har under perioden 11/7 fram till dagens datum besökt hälsocentralen, akutmottagningen och familjejouren sammantaget nästan 40 gånger. Ett av de stora problemen och som också måste få menlig inverkan på vården är ju alla de läkare som behandlat henne. Ingen har ju haft likartad uppfattning om vilken vård som skall ges. Detta var inte minst vattenbehovet ett tydligt exempel på.

Ibland har hon fått ligga på bår på akuten upp till 8 timmar. Att en 81- åring inte får någon form av näring under så lång tid kan inte heller vara försvarbart.

Min anhörig befinner sig fortfarande under behandling. Hon har åtminstone för tillfället fått slippa katetern. Om detta håller i sig vet vi inte.

När vi nu ser tillbaka på vårt liv. Hur vi arbetat för att Sverige skulle bli ett bra land att leva i men som tack för detta behandlas på detta sätt av dagens politiker kan vi inte annat än känna ett djupt förakt för dem. Och inte minst de 7 som saknar allt det som en mentalt frisk människa har – ansvarstagande för den uppgift de åtagit sig.

Därför måste alla förstå om vi känner en fruktansvärd vrede över de 7 undermåliga moraliska uslingar som nu slåss om regeringsmakten. Inte för att fortsätta det välfärdsarbete som bland annat vår generation stod för utan enbart är ute efter makt och inget annat. Dessa 7 uslingar som inte agerat för Sveriges bästa – utan i tron att de skulle bli ihågkomna som världens främsta humanister om de släppte in hundratusentals utomeuropeer som lönat detta mottagande med mord, våldtäkter, rån, materiell skadegörelse för miljarder varje år- utan gjorde det av ren egoism .

Men också med en ”kultur”/religion i form av könsstympning, barn-och tvångsäktenskap, hedersvåld, tvångsklädsel etc etc som inte hör hemma i ett civiliserat och utvecklat samhälle. Självklart hade min anförvant fått en bättre vård och behandling om inte hundratusentals som inte bidrager det minsta ekonomiskt stannat utanför Sveriges gränser. Dessa 7 som slår sig för sitt bröst och på alla sätt söker misskreditera Sverigedemokraterna har ju förstört det land min generation skapade. Därför är de de största brottslingar vårt land någonsin haft.

I stället för att ge dem möjlighet att åter en gång styra Sverige borde de straffas med livstid. Är det underligt om vi båda känner oss en aning trötta men också känner ett obeskrivligt hat mot de uslingar som gett oss detta. Partiföreträdare som varje dag (Jan Björklund) nästan dräglande står och ropar ut hur förträffliga de är och hur usla Sverigedemokraterna (SD) är. En Stefan Löfven som är beredd att låta islamister, jihadister ta plats på deras valsedlar om han därigenom kan vinna makten. En Annie Lööf som ständigt pekar på sin egen förträfflighet och SD.s farlighet. Hon som utan några som helst skrupler är medlem i en antidemokratisk organisation och som därtill har mycket gemensamt med nazismen. Men inte nog med detta. I denna organisation finns även den man som organiserade störtandet av Chiles Allende – en folkvald president. Eller Jan Björklund som av feghet gärna ser invandrarflickor fostras till underdåniga männen och andraklassvarelser i muslimska skolor hellre än att våga förbjuda dem. I sanning en lysande samling av moraliskt högtstående ynkryggar.

Till slut. Vi vill båda betona att vi har ett mycket stort förtroende för de svenska sjuksköterskorna. Såväl yrkeskunskapen som den personliga kontakten. De är fantastiska.

Olle Ljungbeck, Hanåsvägen 110, 80591 Gävle

IMG_2209

Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ovärdig sjukvård

 1. Micael Lidén skriver:

  Rebloggar detta på micaelsblogspot

  Gillad av 1 person

 2. hllviken skriver:

  ll

  Gillad av 1 person

  • corneliadahlberg skriver:

   Av egen erfarenhet kan jag intyga att det stämmer. Även den ”yrkeskåren” borde ställas inför riksrätt och betala tillbaka sin skuld – den dagen vår domstol inte är lika korrumperad som FK! Lägg ner systemet och bygg nytt om det så krävs revolt!

   Gilla

 3. hllviken skriver:

  II

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.