Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flygen

Från SVT Nyheter

”Medelsvensken köper 13 kilo kläder per år och slänger 8 kilo per år. Massproduktionen kombinerad med billig arbetskraft har gjort att kläderna inte kostar lika mycket längre.

FN: Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flygen

Publicerad 1 juni 2019

Klädindustrin släpper ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop, enligt FN:s handelsorgan Unctad. Att köpa ekologisk bomull hjälper inte om energin som går åt vid tillverkningen kommer från kolkraft.

– Det bästa du kan göra för att handla kläder hållbart, är att ta cykeln till din lokala andrahandsaffär, säger Malin Wennberg, kommunikationschef på Mistra Future Fashion som är ett av världens största forskningsprogram om hållbart mode.

Det handlar egentligen inte om vad vi köper för plagg, om det är tillverkat av återvunna fibrer, eller ekologisk bomull, utan hur mycket vi köper. En ny rapport som Mistra släpper i dagarna visar att när det gäller den svenska konsumtionen av kläder sker 80 procent av klimatutsläppen vid tillverkningen.”

Min anm: Att köpa ekologisk bomull förhindrar dock sjukdom/dödsfall hos arbetarna i klädfabriken orsakade av gifterna som används vid tillverkning av icke ekologisk bomull. Gifterna släpps sedan ut i naturen och leder självklart till förödelse för alla levande varelser som kommer i kontakt med dem.

Den rapporteringen ingår dock inte i propagandamedia eftersom mediaföretagen ägs av samma familjer som äger den förödande industriella tillverkningen av vår konsumtion på alla plan. Den giftiga tillverkningen inbringar denna finanselit enorma rikedomar. Dessutom insjuknar och dör arbetare av giftig produktion långt härifrån, d.v.s. vi ser inte förödelsen direkt men betalar för den genom bl.a. kraftig ökning av cancer. 

Politikerna som går finanselitens ärenden lyfts fram i positiv dager av nämnda media och alla vet vilket pris ärliga politiker får betala. De kommer aldrig till tals med sin varning i propagandamedia och blir därmed okända för folk som låter sig hjärntvättas (tyvärr fortfarande de flesta).

gore_thumb   Bild: Al Gore

”Slit-och-släng-fenomen

Medelsvensken köper 13 kilo kläder per år och slänger 8 kilo per år.

– Trendkänsligheten går inte hand i hand med hållbarhetstanken, säger Malin Wennberg. Vi var mer klimatsmarta förr i tiden då vi inte hade råd att köpa så mycket kläder, när vi lagade det som gick sönder.

Massproduktionen kombinerad med billig arbetskraft har gjort att kläderna inte kostar lika mycket längre. Modet har blivit ett slit-och-släng-fenomen och det tär på både miljö och klimat.

De senaste åren har arbetsvillkoren för textilarbetare och miljöpåverkan i länderna där mycket av produktionen sker blivit ett hett ämne där det pratas mycket om ansvar hos de stora klädföretagen. Klimatpåverkan har ännu inte fått samma genomslag när det gäller våra kläder. En påverkan som blir större i takt med ökad konsumtion.

Mest klimatpåverkan vid tillverkning

Modeindustrin har på många sätt vaknat upp, det sker många bra initiativ, även om det i många fall är mer initiativ än handling, säger Malin Wennberg

Klimatpåverkan sker med 3,1% vid distributionen av varor till affärerna, med 10,8% när vi tar bilen till affären för att köpa jeansen, med 2,9% när vi tvättar dem, med 2,8% för att ta hand om dem efter att vi slängt dem. Men den stora klimatpåverkan, 80,4% sker vid tillverkningen, som inbegriper allt från bomullsodlingar till textilfabrikerna.

– Det bästa vi kan göra för klimatet är att handla färre kläder, använda dem fler gånger, och cykla till affären för att handla dem, säger Malin Wennberg.”

Detta inlägg publicerades i Vård o Miljö. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flygen

  1. jmm skriver:

    Det vi bevittnar med dagens klimathysteri är Förenta Nationernas Agenda 2030 och hållbar utveckling. Man inför en ny världsordning med hjälp av det fabricerade klimathotet.
    https://jmm.nu/vad-ar-agenda-2030-och-hallbar-utveckling/

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: UPPROP FÖR FRED! | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.