Anmälan på nytt av Römosseskolan

Av och från Olle Ljungbeck

”Anmälan mot den ryggradslösa och handlingsförlamade Skolinspektionen.

Jag polisanmäler härmed Skolinspektionen för att den låter Römosseskolan fortsätta att misshandla barn. Denna misshandel har pågått i flera års tid och Skolinspektionen har visserligen anmärkt på detta men låtit skolan fortsätta med upprepande av kränkningarna mot barnen. Hur många barn skall vi tillåta bli förstörda för livet innan skolans tillstånd dras in? Det är en stor skam och ett fruktansvärt våld mot barnen utan att något görs.

Jag kräver att Skolinspektionen åläggs att stänga skolan men också att ny ledning för skolinspektionen snarast tillsätts.

Olle Ljungbeck, Hanåsvägen 110, 80591 Gävle

Römosseskolan kritiseras av Skolinspektionen – bön upplevs inte frivillig

Den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg får nu kritik av Skolinspektionen på flera punkter. Skolan ska bland annat ha separerad undervisning för pojkar och flickor i Idrott och hälsa och det ska inte vara tydligt för eleverna att de religiösa inslagen är frivilliga.

Skolinspektionen har gjort en riktad tillsyn och fattat två beslut om föreläggande för de två enheterna vid den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg. Både enheterna kritiseras för att ha könsuppdelad undervisning, främst i Idrott och hälsa, men även andra ämnen, och även för brister i studiero.

Enheten som riktar sig till de yngre eleverna, F-2, kritiseras även för att det inte är tillräckligt tydligt för eleverna att de religiösa inslagen är frivilliga. Skolinspektionen skriver att samtliga intervjuade elever uppger att de inte uppfattar det som frivilligt att delta vid bönen.

”Måste vara frivilliga”

– Det får finnas sådana inslag men skollagen är tydlig med att de måste vara frivilliga och att det ska vara tydligt för eleverna, säger Johan Kylenfelt, avdelningsjurist vid Skolinspektionen.

Elever har uppgett att man inte kan tvinga någon att vara med på bönen men också tillagt att ”om man inte är med och ber så får man ingen belöning av Allah, man kommer inte till paradiset”.

Vidare kritiseras enheten F-2 för att sakna skolbibliotek.

Vill inte kommentera kritiken

Bakom Römosseskolan står Föreningen Islamiska skolan i Göteborg som nu har till den 22 oktober på sig att vidta åtgärder. Skolinspektionen kommer sedan att göra en uppföljning. Om bristerna kvarstår kan myndigheten fatta beslut om vite.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med skolans rektor som inte vill kommentera Skolinspektionens kritik.

Skolinspektionen har tidigare genomfört tillsyn vid skolan. 2011 kritiserades skolan på en rad punkter, bland annat för brister i arbetet med att skapa en trygg miljö och att förhindra kränkande behandling. 2015 riktades kritik vad gäller trygghet och studiero. Vid uppföljande tillsyner bedömdes bristerna ha åtgärdats.

RELATERAT

Skolinspektionen utreder den muslimska skolan
17 maj 2019

Lagen om särskild utlänningskontroll – så funkar den”

DS7xU_XW4AAmdi5

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Anmälan på nytt av Römosseskolan

 1. Tobbe L skriver:

  Heja Olle, du är en riktig kämpe!

  Gillad av 1 person

 2. micaelsblogspot skriver:

  Reblogga detta på Micael Lidéns Blog och kommenterade:
  Mycket bra skrivet igen Olle Ljungbeck.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.