Fler obesvarade frågor efter Estonia

Det har skrivits mycket om orsaken till Estonias förlisning, bl a här av Henning Witte. I Estland kräver anhöriga till offren nu en ny Estonia-undersökning och får experters stöd för mer öppenhet. Nyligen fick jag nedan minnesbilder av ideella föreningen MagMas revisor Bo-Christer Ribberfalk angående Estonia:

”Min bild av Estoniakatastrofen

På förmiddagen/morgonen efter förlisningen den 29:e September 1994 fick jag ett samtal från min kompanjon Koit, delägare i vårt företag AlarmEst i Estland. Koit hade
sett/hört på första estnisk/finländska nyhetssändningen efter katastrofen, kring kl 7 estnisk tid, att Estonia drabbats av sjönöd och snabbt sjunkit och att kaptenerna Avo Piht och Arvo Andresson, andra besättningsmän samt passagerare hade räddats av Finländsk Räddningstjänst och Kustbevakning utanför Utö. Samtidigt var Estnisk Räddningstjänst på väg, men var för långt ifrån för att kunna hjälpa till.

Koit kände igen kapten Arvo på TV-bilderna eftersom Koits bror Ants son var klasskamrat med Arvos son. Vid kommande TV-sändningar hade dock dessa bilder retuscherarts/tagits bort!? Enligt Koit är det otvedydigt att det är nämnda personer som syntes i bild under den första nyhetssändningen.

Omedelbart efter detta samtal från Koit ringde jag mina kontaktpersoner inom SÄPO (nuvarande Säkerhetspolisen – SÄK) som jag i dåtid samarbetade med och berättade vad jag hört. De antecknade vad jag sade och lovade att återkomma – men jag har inget hört under dessa 25 år! Jag har nu försökt få ut all min korrespondens från SÄK, men utan resultat då allt är hemlighetsstämplat. Vad jag förstår så har även övriga omständigheter runt Estonia-katastrofen ”lagts till handlingarna” – rättare sagt mörklagts. Varför ville regeringen på den tiden snabbt gjuta in Estonia i betong? Handlade det bara om gravfrid? Nej jag tror det är en stor lögn!

Jag hoppas innerligt att sanningen nu kommer ”upp till ytan” i ordets rätta bemärkelse!”

estonia minneslund

Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.