Ingen författningsdomstol

Av Olle Ljungbeck

Replik till Björn Frankson (insändare i Gefle Dagblad).

Jag blir något förvånad av din rubrik; ”Ett bättre system än vår demokrati är svårt att hitta”.

Vad har dagens demokrati med perioden av enväldiga kungar från 15-hundratalet och framåt att göra? Om vi skall göra en jämförelse med Sveriges ”demokratiska” system så bör vi väl jämföra oss framförallt med dagens Europeiska stater. Och då kan vi faktiskt hitta sådana där demokratin fungerar betydligt bättre än hos oss.

Då kan vi bland annat se hur vår konstitution/grundlag förhåller sig till övriga sådana i Europa. Flera länder ger faktiskt medborgarna större inflytande än vad regering och riksdag ger medborgarna i Sverige.

Vi har t ex ingen författningsdomstol som man har i ett flertal andra europiska länder. Det finns under senare år många exempel på hur författningsdomstolar stärkt demokratin genom att man ingripit mot en regering. Inte minst i Tyskland har detta tydligt framgått.

Vårt folkomröstningsinstitut gör inte skäl för namnet ens, som det däremot gör i Schweiz där det endast behövs 50 000 röster för att en fråga kan föras till folkomröstning. Vinner de som står bakom denna måste riksdagen genomföra frågan.

Vi kan också i Sverige ofta se hur Regeringen nonchalerar frågor av betydelse trots att det i grundlagen finns angivet att de skall hanteras på visst sätt. Exemplen är många där regeringen faktiskt brutit/bryter mot grundlagen om att vissa frågor skall tas upp vid val eller genom folkomröstning.

Godkännandet av Lissabonfördraget var ett grovt brott mot demokratin, alltså mot folkets grundlagsfästa deltagande. (Detta har vi t o m Göran Perssons ord på fast motvilligt). Självklart skulle massinvandringen förelagts medborgarna i val eller folkomröstning.

Trots att grundlagen ger vissa myndigheter rätt att ställa krav på regeringen nonchalerar denna detta. Ett lysande exempel är frågan om konsekvensanalys när regeringen utformar lagförslag. Trots riksrevisionens krav följer inte regeringen dessa. Med en Författningsdomstol skulle regeringen Löfven fått bakläxa på flertalet av sina lagförslag och då hade vi kanske inte hamnat i dagens invandringskris.

Sedan har det självklart inträffat en vad jag skulle vilja kalla begåvningskris. Merparten av de regerings- och riksdagsledamöter som i dag befolkar vårt parlament är inte vuxna eller tillräckligt intellektuellt utrustade för att göra det. Detta är inte mitt påstående. Det finns avhandlingar på att begåvningarna inte längre går till politiken därför att möjligheten att studera och med det få det yrke eller jobb man helst vill ha blivit möjligt.

Beviset på att det är så ser vi inte minst på dagens politikers utbildningsnivå men också deras bristfälliga uppträdande i talarstolen. Jag är övertygad om att vi sedan demokratins införande aldrig haft en så obegåvad politiker som Stefan Löfven på statsministerposten. Hans verbala förmåga skulle inte ens givit honom en fullmäktige plats i gårdagens Sverige.

Olle Ljungbeck, Hanåsvägen 110, 80591 Gävle

60450431_1112091695668495_7166467372226707456_n

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Ingen författningsdomstol

 1. Ping: Ingen författningsdomstol — corneliadahlberg – Life, Death and all between

 2. Håkan Tedman skriver:

  Mycket bra text, som borde vara självklar i en demokrati, för varje politiker o medborgare.
  Men i de blindas samhälle är den enögde kung. O rädslan är för stor. Så Sveriges demokrati är ett minne blott. Tyvärr slutar historien Sverige antingen som polisstat lr som ett u-land.

  Gillad av 1 person

  • corneliadahlberg skriver:

   Ber dig så mycket om ursäkt Håkan för att din kommentar inte syns förrän idag! WordPress måste ha ändrat rutinen att skicka samtliga kommentarer till min mail har vi upptäckt idag. De flesta kommentarer hamnar fortfarande i mailen men 76 kommentarer inväntade granskning och jag hade ingen aning om att de var gömda under admin flera extra klick bort. Tråkigt att de inte informerar innan de gör sådana ändringar, till det sämre dessutom…

   Gilla

 3. hllviken skriver:

  Det vore bra med en författningsdomstol. Men hur är det med de vanliga domstolarna?

  http://samtiden.nu/2020/02/domstol-pissa-pa-svenskar-du-slipper-straff/

  Gilla

  • corneliadahlberg skriver:

   Du har rätt, en författningsdomstol gör ingen skillnad om vi inte städar upp ordentligt först!

   Gillad av 3 personer

  • hypermakt skriver:

   Namnet EU-domstolen med säte rättssäkert registrerat i Luxemburg är svensk författningsdomstol för EN drabbad enskild svensk unionsmedborgare, som mentalt i tid och rum förstår när, var och varför.

   Namn på EN svensk domstol är EN del av den laglösa svenska modellen av frimureri.

   Gilla

 4. hypermakt skriver:

  Olle, mitt mentala Jag är EN svensk medveten medborgare som i den korrupta svenska representativa demokratin, INTE överför enskilt ägda rättighet till skattefritt skadestånd vid fördragsbrott (Läs SOU 1997:194 så klarnar det mentala TÄNKET), samt mitt unika SKYDD av enskild utvecklad och ägd hälsa, miljö, säkerhet och ekonomiska intressen till EN partipolitisk valsedel med namn överst på laglös partipolitisk svensk förening, utan personligt ansvar och risk i tid och rum, för mentalt felprogrammerad partipolitiken i EN styrelse, utskott eller nämnd.

  Gillad av 1 person

 5. hllviken skriver:

  Fick just veta från en ”alternativ” källa i Schweiz att Hanau-skjutningarna för ett par dagar sedan var en uppgörelse mellan rysk kontra kurdisk maffia! Vattenpipekaféer i Tyskland är kända för att syssla med illegal drogförsäljning m.m.

  Oj, vad makteliten har högljutt anklagat ”högerextrema” för detta dåd!

  Gillad av 2 personer

 6. hllviken skriver:

  Hanaudådet har utnyttjats av AfD´s motståndare. I alla upptänkliga sammanhang har makteliten proklamerat att AfD är indirekt skyldiga till dådet.

  Det är ett viktigt val i Hamburg i morgon. AfD räknar med att förlora många röster pga propagandan mot dem.

  http://de.wikipedia.org/wiki/Bürgerschaftswahl_in_Hamburg_2020

  Gillad av 2 personer

  • corneliadahlberg skriver:

   Vi får hoppas tyskarna inte är lika hjärntvättade som svenskarna, att de genomskådar elitens agenda! Det borde räcka med att kika på vem som äger media…

   Gillad av 2 personer

   • michaelnilsson228 skriver:

    Tyvärr är majoriteten av folket i våra länder fortfarande hjärntvättade.

    Okunniga och vilseledda kan vi alla vara. Men den som värjer sig mot obehagliga ”sanningar” därför att dessa framstår som ideologiskt felaktiga, den är hjärntvättad.

    Gillad av 1 person

  • michaelnilsson228 skriver:

   Tyvärr är AfD:s ledning också sioniststyrda som de flesta länders styre i världen.

   Gilla

   • hllviken skriver:

    Definitivt har de varit sioniststyrda när de kastade ut den mest populäre ledaren som sa att det var skamligt att ha Holokostinstallationer mitt i Tysklands huvudstad mm som försvarade det tyska folket. Två ledarinnor med judisk bakgrund har de haft. Men…. det som nyligen skett är nog en maktförskjutning till mer tyskvänligt och att de får mer och mer väljarstöd.

    Gilla

   • michaelnilsson228 skriver:

    Jag hoppas du har rätt, hllviken.

    Gilla

 7. hllviken skriver:

  Maktelitens påverkanskampanjer har vissa likheter i olika länder:

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.