Palliativa vården = dråp i covid-19

Från Olle Ljungbeck till bl a debatt@gd.se och torget@arbetarbladet.se

”Vissa läkare har talat om att den palliativa vården på vissa äldreboenden i dag kan karakteriseras som mord alternativt dråp.

Nedanstående artikel fann jag på nätet. Till GD och Arbetarbladet vill jag först säga att jag inte längre kommer att sända er några debatt- eller insändarartiklar eftersom ni aldrig tar in de riktigt viktiga. Här gör jag ett undantag eftersom den inte är min egen.
Jag förutsätter att de medier som får denna agerar. jag känner inte denne Thomas Hofman men tvivlar inte på sanningshalten i hans berättelse. Förutsätter därför att tidningar som får den agerar.

Hej

Mitt namn är Thomas Hofman och jag är ett av sex barn till Rita Hemsén 77år som avled av Covid 19. Min mor bodde på Bergmästargården som är ett korttidsboende i Gävle. Där testades hon positiv för Covid 19 trots att boendet varit stängt för besökare tre veckor bakåt i tiden efter smitta bekräftades. Vi skulle ju skydda våra sköra och äldre, men trots det så blir hon och flera på boendet smittade. Anledning till att jag väljer att skriva dessa tankar och funderingar är att jag läser och hör i media liknande tragiska öden som många på våra äldreboenden gått till mötes. Jag har alltid haft en fin relation till min mor och när hon isolerades på sitt rum och inte fick ta emot besök blev våra dagliga telefonsamtal än mer viktiga. Vid ett av våra sista samtal var hon vid gott mod. Hon satt på sitt rum och väntade på personal som skulle komma med mat och hon nämnde att hon hade lite feber och lite hosta. Bland det sista hon sa var: ”är det inte värre än så här så ska jag nog klara den här Coronan ”.

Hon fick diagnosen en onsdag. Jag ringde och vi småpratade både torsdag och fredag och hon var alltid vid samma goda mod. På lördagen när jag ringde så kom jag inte fram på hennes telefon så jag ringer en av mina bröder som är boende i Gävle och han bestämmer sig för att ringa personal på avdelningen för att kontrollera att allt är som det ska. Det besked som han då får är att er mor har inte varit kontaktbar under hela lördagen och att det förmodligen beror på den dos morfin hon får. Min bror frågar varför man ger henne morfin då hon inte har klagat på någon smärta eller så. Han får då besked av sjuksköterskan att man ger morfin när man har inlett palliativ vård. Det anmärkningsvärda i det hela är att ingen av oss syskon har fått någon som helst information om att palliativ vård hade inletts. Ingen av oss fick, eller hann ta ett sista avsked.

Det finns så många obesvarade frågor som varför börjar man ge morfin utan anhörigas vetskap? Varför erbjöds hon inte sjukhusvård? Detta beslut tas av en läkare på distans via telefon. Ska inte en läkare undersöka patienten innan man beslutar om palliativ vård? Kontaktar man inte anhöriga innan man beslutar om palliativ vård? Är inte kontakt med anhöriga en av hörnstenarna i palliativ vård?
På tisdagsmorgon kl. 04.30 får jag ett telefonsamtal från en av mina syskon som meddelar att mamma nu somnat in. Bara några dagar innan hade jag haft en långt och bra samtal med min mor och nu är hon borta. Tar första tåg till Gävle och vi träffas mina chockade syskon och jag, samtalen är lika många som våra gråt. Vi frågar oss vad som hände, och hur kunde det gå så här fort med allting. Vi läser i hennes journal att hon under hennes sista 20 timmar hade fått fyra injektioner med 0.5 ml av Midazolam med styrkan 5 mg/ml. Var det den doseringen som tog hennes liv?

Jag är fullt medveten om att vi inte kan prata enskilda fall, men jag vill att detta ska komma fram utifall mörkertalet är större än vad vi vet. Min fråga är hur många av våra äldre som bott på äldreboenden och har fått palliativ vård ordinerats av läkare på distans? Vi kan inte ta hand om våra äldre på detta vis. Min önskan är att man ser över och förbättrar rutinerna för hur vi i framtiden skyddar våra äldre i en pandemi. Detta för att vår mamma inte bara blir en siffra i statistiken.

Med vänlig hälsning/ Thomas Hofman”

Läs senaste coronacorrupt-nytt i Alfheimr.

79253273_10221133880366419_3510809643318247424_n

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Palliativa vården = dråp i covid-19

 1. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg.

  Gilla

 2. SasjaL skriver:

  När jag hade min militära sjukvårdsutbildning på mitten av 1980-talet, så gick vi igenom övergripande vad som skiljer och vad som är lika inom civil och militär sjukvård. Bland likheterna fanns att diagnos inte fick ställas utan att behörig träffade patient öga mot öga. Detta för att förhindra felbehandling. Det klassades då som tjänstefel alt. försumlighet att göra på något annat sätt. Telefonkonsultation, bortsett från läkare emellan, räcker därför inte. (Det gör inte vad Försäkringskassans ‘förtroendeläkare’ ägnar sig åt heller …)

  Gillad av 3 personer

 3. Anders Nilsson skriver:

  I Sverige tycks inte människoliv ha så stort värde. Det kan vara värt att tänka på innan man skriver på organdonationsregistret.

  Gillad av 1 person

 4. Den där sista bilden är intressant. Om du står för innehållet i den hur bedriver du detta krig?

  Gilla

 5. michaelnilsson228 skriver:

  -Det jag tycker är ett stort problem är att vi har så många som dött på våra äldreboenden, sa Stefan Löfven i en intervju i Agenda i SVT den 14 juni.

  Nej Stefan Löfven, dom har blivit mördade.

  Se denna video:

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.