Nykläckt

Dags för trevligt hönsprat igen, fast det var både dramatiskt, sorgligt och magiskt om vartannat.

Hönan Blanca ruvade i all sköns ro (du kanske minns sist) men dagen innan den beräknade kläckningsdagen springer plötsligt en pigg kyckling omkring och verkar inte alls så bortkommen som de alldeles nykläckta brukar vara.

Blanca med tidiga kycklingen

Vi kikar in i redet och upptäcker att Blanca har ratat 5 av de 6 äggen och lagt dem under halmen vid sidan om redet. Nu är det bråttom. Äggkläckningsmaskin har jag inte men jag önskar ju rädda vad som räddas kan! Hur länge har de legat kalla? Bör jag vänta till beräknade dagen i morgon? Nej jag vågar inte, då hinner de kanske dö ifall de ville ut samma dag som syskonet, även om jag lägger dem varmt under lampa.

Jag knäcker försiktigt upp ett ägg och jo, en liten kyckling är vid liv och det hörs ett svagt pip. Jag vågar inte vänta ifall det var bråttom och hjälper till med lite större hål, skalar bort det hårda skalet men lämnar hinnan kvar och lägger den varmt. Nästa ägg innehåller svagt liv det med, mycket svagt och nu prövar jag med bara liten öppning men lämnar skalet kvar.

Stor sorg, de klarar sig inte och det blir begravning. Min f d hönsbonde till sambo beskådar min sysselsättning men håller snällt inne med lustiga kommentarer. Övriga 3 ägg får ligga varmt till beräknade dagen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är kycklingens-c3a4gg-2.jpg
Ägget till höger har en liten spricka

Till min stora glädje har ett ägg en liten spricka! Hur länge vågar vi vänta på att kycklingen kläcker sig själv efter råa behandlingen av mamma? Jag börjar skala igen.

Pip pip

Den här gången är ljudet mycket starkare, återkommer och spänningen stiger! Känns som jag sitter och skalar ägg, ja du vet vad jag menar… Kycklingen rör på sig mer och mer och plötsligt:

Magi

Vilket under! En levande varelse i min hand, men hjälp så hjälplös, hur ska det gå?

I bädden

Jag bäddar ner den på min tröja över halm i en låda och här får den sova på köksbordet under lampa över natten. Dinkelvälling i mandelmjölk, ekologiskt så klart, blir första måltiden. Får den i sig något? Pickar lite iaf.

Nästa morgon ligger kycklingen platt på mage med huvudet i min tröja och välling på foten så den fastnat i tröjan. Snabbt fram med varmt vatten som löser upp den stelnade vällingen, lilla Alma som hon heter blir befriad och gissa om jag blev förvånad och hur glad som helst!

Nu får bilderna tala för sig själv:

Alma blir bjuden på äggfrukost eftersom vi läst att gulan innehåller allt nykläckta kycklingar behöver!

Mums, smakar väl hyfsat fast någon större hunger har hon inte.

Fy skäms, inte på matbordet! Allt verkar fungera iaf och nu fattas ett stort beslut – halva dygnet gamla Alma ska få träffa mamma!

Ut i hönsgården och vi är beredda på det värsta för tänk om Blanca har bestämt sig för att bara ha en kyckling? Jag tittar vädjande på Blanca medan lilla Alma helt sonika släpps ner på marken framför mamma som tittar förvånat – för att nästa sekund ta sin kyckling till sig ❤

Detta inlägg publicerades i Trevligare. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nykläckt

  1. hllviken skriver:

    Bra gjort Cornelia!

    Väl att den bristfälliga hönsmamman tog sitt ansvar!

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Upprop mot 5G mm otrevligt och trevligt | corneliadahlberg

  3. Pingback: God Jul… | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.