Sverige exporterar mest el i Europa men kan inte garantera elförsörjningen för det egna folket

Ännu ett exempel på hur lättmanipulerad Svensson är, som om en månad kommer rösta fram ännu högre elpriser.

Ur kommentarsfältet på Samnytt: ”Tyskarna behöver inte betala 5-6 kronor för kilowatten! Det finns ju billig svensk el att ta! Det har Bryssel bestämt.”

Jenny Piper

Läser att Sverige för närvarande är det land som exporterar mest el i Europa och att exporten snart kan öka ytterligare med en fördubblad exportkapacitet från Skåne till Tyskland, vilket känns som ett hån när vi samtidigt är i ett läge där vi har skyhöga elkostnader och södra Sverige hotas av effektbrist samt får lida för elprisområdesindelningen.

Svenska kraftnät förbereder just nu byggandet av Hansa Power Bridge, en drygt 30 mil lång sjökabel från Skåne till Nordtyskland som kommer utöka kapaciteten för den svenska elexporten till Tyskland från 600 till 1300 MW, i syfte att kunna exportera ett överskott av förnybar elproduktion från Norden och därmed ersätta fossilbaserad produktion på kontinenten. Den nya kraftledningen har fått klartecken av Mark- och miljödomstolen och nu återstår bara regeringens godkännande. Energimarknadsinspektionen uppmanar tydligen till ett ja.

Stefan Yard, elexpert och professor emeritus på Ekonomihögskolan i Lund, konstaterar att det är märkligt att Svenska…

Visa originalinlägg 48 fler ord

Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sverige exporterar mest el i Europa men kan inte garantera elförsörjningen för det egna folket

 1. Pingback: Sverige exporterar mest el i Europa men kan inte garantera elförsörjningen för det egna folket - Bloggfeed

 2. Janos Levai skriver:

  https://www.strategic-culture.org/news/2022/08/08/the-masque-of-pandora/

  ”Vad händer när människor vaknar till sveket från Totalitarian-Lite som poserar som frihet och individualism (låt vara demokrati)?

  Tja, det här stycket är från den ledande tidskriften Establishment från The Deep-State-linked, Anglosphere, Daily Telegraph :

  ”Det här är sommaren före stormen. Gör inga misstag, med energipriserna som kommer att stiga till aldrig tidigare skådade toppar, närmar vi oss en av de största geopolitiska jordbävningarna på decennier. De efterföljande konvulsioner kommer sannolikt att vara av en mycket större storleksordning än de som följde efter finanskraschen 2008, som utlöste protester som kulminerade i Occupy Movement och den arabiska våren …

  Den låter oss ta upp ”ideologins odjur”, som genom ”sin” egen oduglighet oavsiktligt har tagit av Pandora sin mask och därmed öppnat sin låda. Vem kan säga vilken mask hon kommer att ta på sig härnäst!”

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.