Upprop till stöd för Julian Assange

Info här om hur du undertecknar uppropet (genom mail till nedan adress).

Tack Vetenskapliga partiet för tipset!

Bakgrunden till uppropet

Inte oväntat har flera undertecknare och andra frågat vem eller vilka står bakom uppropet om utlämning av Julian Assange till USA. En alldeles rimlig fråga och svaret, lite kortfattat, är följande:

Som så många andra runt om i världen blev den berömde visselblåsaren Daniel Ellsberg bedrövad när hans gamle vän och samarbetspartner, Julian Assange, med våld dem 11 april förflyttades från sin asyl i Ecuadors London-ambassad till Belmarsh fängelse. Ellsberg förstod att det nya läget innebar en stor risk att Julian kunde hamna i Sverige, vars regering skulle utsättas för starkt tryck att lämna ut honom till USA.

Därför tog han fram vårt upprop som får stöd av ett växande antal undertecknare. Ellsberg är nog särskilt benägen att ta detta initiativ, då han har många vänner i Sverige och minns med beundran hur modigt och självständigt vårt land var under Palme-tiden. Hans senaste besök var i januari när han tog emot 2018 års Olof Palmepris.

För att rent praktiskt ordna uppropet i Sverige tog Dan kontakt med en annan gammal vän, ”världsreportern” John Pilger som bor i London och länge stött och haft ett nära samarbete med Julian och WikiLeaks. John är en av de få som får besöka Julian i fängelse och har diskuterat detta initiativ med honom.

John i sin tur kontaktade mig, som bor i Sverige, för att få hjälp med insamlingen av underskrifter till uppropet. Det är förstås ett privilegium att samordna denna uppgift och jag har fått hjälp av många fina människor som vill så gärna stödja Julian på alla sätt som är möjliga.

Tanken är att publicera uppropet tillsammans med namnlistan i en eller fler svenska tidningar, och förberedelserna för detta är nu i gång. Om inte läget ändras på något drastiskt sätt, kommer publiceringen att ske inom kort. Jag återkommer när datumet är fastställt.

Vad händer efter det då?

Som säkert många andra, har jag länge gått och tänkt att det behövs något slags organiserat stöd för Julian i Sverige. Ett resultat är det bifogade dokumentet i både Word och Pdf format, med några funderingar om en kampanj eller rörelse till stöd för Julian Assange och WikiLeaks — varför den behövs och den sortens problem som kan uppstå om man försöker starta en. (Texten är på engelska därför att den även är till för utländska intresserade.)

Den är inte någon handlingsplan eller programförklaring, utan en inledning/inbjudan till en diskussion om hur en sådan rörelse kan bildas i Sverige. Välkomna.

Al Burke
editor@nnn.se
08 – 731 92 00

_________________________

Al Burke

E-mail: editor@nnn.se

Internet: http://www.nnn.se

Tel. +46/(0)8 – 731 9200

   

WARNING! E-mail to and from Sweden, or via servers in Sweden, 

is monitored and stored by the National Defence Radio Establishment.

Varning! E-post till och från Sverige, eller som passerar servrar i Sverige, 

avlyssnas och lagras av Försvarets Radioanstalt, FRA.”

P_20181117_135633    dollar_symbol

Vackert glasfönster i Vetlanda K:a – och de som inte gillar att bli genomskådade 😉

Så här blev mitt skriva-på-mail:

Undertecknad är överens med uppropstexten här nedan som avslutas:
”Vi uppmanar vår regering att upprätthålla de demokratiska värden som vi kollektivt värnar om och inte ge efter för krav att utlämna Julian Assange.”
Cornelia Dahlberg, egenföretagare

Upprop om utlämning av Julian Assange

Julian Assange kan inom kort komma att utvisas till Sverige

Oberoende av utgången av rättegången i Sverige, anser vi, undertecknarna av detta upprop, att han inte borde utvisas från vårt land till Förenta staterna.

Julian Assange har alltid offentligt hävdat att det han fruktar är att utvisas vidare till ett USA som tänker åtala honom för WikiLeaks’ publicistverksamhet.

Ögonblickligen efter att Assange den 11 april 2019 kommit in i rättssalen i den brittiska domstolen bekräftades denna oro, då Trump-administrationen begärde honom utlämnad.

Julian Assange är journalist med långvarigt medlemskap i sitt hemland Australiens journalistförbund.

Han har vunnit erkännande som journalist med över 15 utmärkelser, senast utmärkelsen från Europaparlamentsgruppen GUE/NGL för Journalister, visselblåsare och sanningssägare.

Brittiska domstolen High Court beskriver Assange i sin dom den 2 november 2011 som “… en journalist välbekant genom att han sköter Wikileaks.”

Vi anser att demokratier kräver en fri press och modiga undersökande journalister som är villiga att avslöja missgärningar.

Av detta följer att publicister inte ska åtalas för att publicera och journalister inte utlämnas för att de åtagit sig att avslöja krigsförbrytelser och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Inte heller ska de åtalas för att de skyddar sina källors anonymitet, vilket är den centrala förutsättningen för Trump-administrationens utlämningskrav.

I det brittiska parlamentet har faktiskt labourpartiet motsatt sig att Assange utlämnas till Förenta staterna. Partiet grundade sitt ställningstagande på att “Assange är inte eftersökt för att USA:s nationella säkerhet ska skyddas, utan för att han har avslöjat missgärningar begångna av USA-administrationen och dess krigsmakt.

Demokrati, offentlighet och mänskliga rättigheter är värden det svenska samhället värnar om, vilket vi också är kända för inom världssamfundet, även om det också är sant att Sverige för tjugo år sedan medverkade vid CIA:s extrema åtgärd att två män som sökt skydd i vårt land utlämnades och torterades – det famösa fallet med Agiza och Alzery.

Vi kan inte tillåta att det återigen sker en orättfärdig utlämning från Sverige. Vi får inte bara tro på vad vi står för, vi måste också stå för vad vi tror på.

Vi uppmanar vår regering att upprätthålla de demokratiska värden som vi kollektivt värnar om och inte ge efter för krav att utlämna Julian Assange.

Undertecknat: Cornelia Dahlberg, egenföretagare

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Upprop till stöd för Julian Assange

 1. Conny Lundberg skriver:

  Signat och skickat! 🙂

  Gillad av 1 person

 2. SasjaL skriver:

  Vi anser att demokratier kräver en fri press och modiga undersökande journalister som är villiga att avslöja missgärningar.

  Av detta följer att publicister inte ska åtalas för att publicera och journalister inte utlämnas för att de åtagit sig att avslöja krigsförbrytelser och kränkningar av mänskliga rättigheter.

  Inte heller ska de åtalas för att de skyddar sina källors anonymitet, vilket är den centrala förutsättningen för Trump-administrationens utlämningskrav.

  Samtidigt bör [skall] det finnas krav på bevis, så att media inte kan huka sig bakom pressfriheten, när de förmedlar falsk information om någon/-t (eg.förtal och propaganda). I dagsläget vore det ett problem i många verksamheter inom MSM …

  Gillad av 2 personer

 3. Ping: ”Assanges hälsotillstånd allvarligt försämrat” | corneliadahlberg

 4. Ping: Stöd för Julian Assange | corneliadahlberg

 5. Ping: Återupprätta Sveriges självständighet och integritet! – Skydda Julian Assange och yttrandefriheten! | Vetenskapliga partiet

 6. michaelnilsson228 skriver:

  Den här videon visar min syn på Julian Assange och Wikileaks.

  Gilla

  • corneliadahlberg skriver:

   Att vi blir lurade av finanselitens media tvivlar jag inte på! Däremot är det svårt att sätta sig in i varje historia de levererar och veta vad som stämmer och vad som är lögn. Jag är tacksam att du delar med dig av de alternativa källorna som du studerar! Lyssnar och funderar.

   Gillad av 1 person

   • michaelnilsson228 skriver:

    Tack, Cornelia! Jag gillar dig skarpt för att du är öppen och har tolerant inställning till alternativa källor. Jag gillar det du skrev att du lyssnar och funderar. Det är en bra egenskap för en bra medmänniska.

    Jag gillar när du biter ifrån när någon som skriver en kommentar som bara är dum. Jag ska ge ett exempel (jag har velat skriva detta tidigare, men tar detta tillfälle i akt) när en viss person kallar alla för idioter och att dom ska ta livet av sig för att dom inte röstar i valen som den personen vill att dom ska rösta.

    Jag blir ledsen och tar illa vid mig att denna person kallar min mamma och pappa som båda är över 80 år för idioter och att dom ska ta livet av sig. Jag vill att denna person sätter på sig mina föräldrars skor och lägger ifrån sig sitt egocentriska tankesätt en stund. Dom har ingen dator ingen smarttelefon endast TV:n som informationskälla, och där är det bara lögnmedia och ljugande politiker som hjärntvättar dessa två pensionärer.

    Jag har så himla svårt att förstå varför man ska vara elak mot andra.

    Gillad av 1 person

   • corneliadahlberg skriver:

    Tack Michael för dina varma och kloka ord!

    Personen som anser alla utom 3-6 människor vara idioter som bör begå självmord (se https://corneliadahlberg.wordpress.com/2019/06/25/en-gang-skall-vi-stalla-landsforradarna-till-svars/) och som saknar vett att ta tillbaka sin avskyvärda känsloyttring visar väl bara att han befinner sig i grav emotionell obalans? Yttringen är makaber och förklarar varför han bara har 3-6 anhängare efter så många års arbete med sin annars klarsynta idé om en samlande valplattform.

    Enbart iskall intelligens räcker tack och lov inte! Det riktigt ruskiga är att det är precis samma iskalla intelligens som håller på att rasera hela vår existens. Finanseliten bakom kulisserna kallar oss säker mycket värre saker än idioter. Paradox att personen i fråga bekämpar desamma…

    Allt börjar med att rannsaka sig själv, vilket är det svåraste som finns om man gör det ärligt… ”Människa lär känna dig själv” står det på templet i Delphi!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.